XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Sinclair ZX80

Sinclair ZX80 je osobno računalo iz 1980., uz ZX81 prehodnik legendarnog Spectruma. Tvorac računala je sir Clive Sinclair, koji je baš zbog uspjeha ZX serije bio nagrađen plemićkom titulom. Sinclair je inspiraciju za ZX80 dobio gledajući svog sina kako uživa koristeći svoj Tandy TRS-80, ali je smatrao kako je mnogima cijena od skoro 500£ previsoka. Glavna misao Clivea Sinclaira bila je napraviti što jeftinije, a ipak još uvijek dovoljno dobro računalo koje bi moglo služiti za različite namjene – od igranja do pisanja i crtanja. ZX80 je težio samo 300 g, a dimenzije su mu bile 174 x 216 x 36 mm. 

ZX80 bio je čudesan stroj za ta pionirska vremena: imao je 1 KB RAM-a i 4 KB ROM-a u koji je bio upisan BASIC. Najbolje od svega bila je njegova je cijena koja je u početku iznosila manje od 200 USD, a kasnije ispod 100 USD i koja je približila kompjutore masama te u neku ruku potaknula informatički bum. Ime je dobio po procesoru Z80 koji je u njega bio ugrađen, a ZX je odabrano because the letters sounded cool and futuristic. Mogao se kupiti u kitu (kupac je morao sam sastaviti komponente) ili već sastavljen. Radni takt procesora iznosio je 3.25 MHz. Mogao se spojiti sa Sinclairovim termalnim printerom. 

Nedostaci su mu bili to što nije imao niti zvuk niti boje, a imao je i vrlo ograničenu memoriju. Ugrađeni BASIC mogao je računati samo s cijelim brojevima. ZX80 vrlo je sporo izvršavao programe. Nije imao video čipova, a CPU je obavljao sav posao. Imao je membransku tipkovnicu plave boje, plastičnu ravnu površinu koja se teško koristila i brzo se trošila. Jedini način učitavanja programa bio je vanjski kazetni uređaj, tipičan za to vrijeme. Koristio je minimalan hardware i malo softwarea da stvori video signal. Kao rezultat, mogao je prikazati sliku samo kad nije radio ništa, odnosno, kad je čekao da se pritisne tipka. 

Prodano je oko 50 000 primjeraka ZX80 prije nego što je, godinu kasnije, izašla poboljšana verzija ZX81, no mnogo ih nije uspjelo preživjeti te su sada tražena roba među kolekcionarima. 

 

https://history-computer.com/ModernComputer/Personal/Sinclair.html 

http://oldcomputers.net/zx80.html 

http://www.retroisle.com/sinclair/zx80/general.php 

http://www.zbrdazdola.com/infobible/infobible/razvoj_racunala_kroz_povijest.htm 

https://hr.wikipedia.org/wiki/ZX_80 

 Napisao: Martin Sić (2019.)


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...