XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Amstrad-Schneider CPC

Amstrad Schneider CPC (kratica za Colour Personal Computer) je serija od 8 bit-nih kućnih računala koje je proizveo Amstrad između 1984. i 1990. Bio je dizajniran da se natječe na tržištu kućnih računala sredinom 1980-ih godina, na kojem su dominirali Commodore 64 i Sinclair ZX Spectrum. Postalo je popularno u Engleskoj, Francuskoj i Španjolskoj te na njemačkim govornim područjima. 

Nastalo je šest ražličitih modela; CPC464, CPC664, i CPC6128 bili su jako uspješni natjecatelji na europskom tržištu kućnih računala. Kasnije nastali plus modeli, 464plus i 6128plus, pokušaj su produživanja životnog vijeka računala pomoću hardware nadogradnji, te su bili puno manje uspješni, kao što je bio i pokušaj stavljanja plus hardware-a unutar igraće konzole kod modela GX4000.  

Hardverski CPC modeli temelje se na Zilog Z80A CPU, koji se nadopunjuje s 64 ili 128 KB RAM-a. Njihova konstrukcija računala u tipkovnici ističe ugrađeni uređaj za pohranu, kompaktni kasetni ormarić ili disk veličine 3 inča. Glavne su jedinice prodavane samo u boji, zelenom monitoru ili monokromatskom monitoru što udvostručuje napajanje glavnih jedinica. [2] Osim toga, bio je dostupan širok raspon hardverskih proširenja prve i treće strane, kao što su vanjski diskovi, pisači i proširenja memorije. 

CPC serija je postavljena protiv ostalih kućnih računala koja su se prvenstveno koristila za igranje video igara i uživala u snažnoj potpori softvera za igru. Zbog relativno niske cijene cjelovitog računalnog sustava s namjenskim monitorom, njegovim visokokvalitetnim crno-bijelim tekstom i grafičkim mogućnostima te mogućnošću pokretanja CP / M softvera, sustav je bio privlačan i za poslovne korisnike što je rezultiralo širokim izborom aplikacijskih softvera. 

Tijekom svog postojanja, CPC serija prodalo se oko tri milijuna primjeraka. 

Napisao: Patrik Perutka 1C (2018)


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...