XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Atari ST

Atari ST je serija kućnih računala koje je napravila Atari tvrtka. Prvobitni ST model , 520ST, je bio dio ograničenog izdanja od travnja do lipnja 1985., a pušten je u prodaju u srpnju 1985. godine. Računala sa jednobojnom slikom su koštala 799.99 USD, a računala sa  obojenim monitorom su koštala 999.99 USD. Osnovno računalo je bilo sačinjeno od: 

  • mikroprocesora Motorola 68000 
  • ulazno izlaznih krugova nabavljenih od Motorole 
  • Zvučnog integriranog kruga Yamaha YM2149 koji je bio kopija poznatog zvučnog kruga General Instrument AY-3-8910(trokanalni programabilni generator zvuka) 
  • Serijskog izlaza 
  • Izlaza za MIDI 
  • Podrške za diskretni pogon preko Western Digitalovg integriranog kruga WD1772 
  • Tri posebna kruga za: grafiku, DMA (omogućava vanjskim jedinicama (tvrdi disk, zvučne kartice itd.)izravan pristup glavnoj memoriji računala za pisanje i čitanje podataka), te poseban podsistem za interupte (IRQ) 

 Imao je memoriju od 524.288 bajta RAM (520ST) do 4.194.304 bajta RAM (4160ST). Njegova tipkovnica je sadržavala 94 tipke (QWERTZ ili QWERTY). Imao je napajanje od 5V (3A), +12V(1A), -A2V(30mA) i potrošnju od 95 W. Zbog izlaza na sklop MIDI imao je mogućnost spajanja elektronskih glazbala, računala i ostalih perifernih uređaja i usklađivanja razmjene podataka između njih. Bio je jedno od najprofesionalnijih računala za glazbene aplikacije. Ova računala su također imala dostupnosti posebnim programima za glazbu kao Cubase, te programa za stolno izdavaštvo kao Calamus SL. Atari ST računala su također imala ugrađeni komunikacijski program zbog čega su bila jeftine konzole za VAX računala. Poznata igra igranja uloga Dungeon Master je prvi put objavljena na ST-u i postala je najbolje prodavani softver ikad proizveden na platformi. Grafika je na ST-u znatno poboljšana jer sa 16 boja umjesto 4 mogle su se vidjeti stvarne razlike u izgledu i odijelima likova iz igrice. Atari ST je imao oko 13 verzija od kojih je Atari 520 ST osnovni model. Cijeli program Atari ST razvijen je u 5 mjeseci (cijelo sklopovlje kao i operacijski sustav). Prodajna krilatica za Atari ST računala je bila: “Power without the price” što znači: snaga bez cijene. Operativni sustav u Atari ST se naziva TOS što znači ”operativni sustav. Kombinira GEM, GUI i temeljni GEMODOS, operativni sustav poput DOS-a te oba Digital Reasearch. Atari ST je prestao s proizvodnjom 1993 godine. 

 

IZVORI: 

https://www.gaintbomb.com/atari-st/3045-13/ 

https://www.extremetech.com/gaming/293349-when-the-atari-st-was-the-future-of-computing 

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Atari_ST 

Napisala: Ana Tonžetić , 1.E (2019) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...