XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

GLOBE

the-globe-program-world-governance  MIOC GLOBE BLOG

Globe Suradnja:

MIOC i TESLA-suradnja

Terenska nastava MIOC i Tesla

Oplemenjivanje okoliša škole sadnjom autohtonih sorti drveća u suradnji s Drvodjeljskom školom Zagreb 🙂

 

Konferencija u povodu 20.godišnjice Programa GLOBE u Hrvatskoj

Konferencija u povodu 20.godišnjice Programa GLOBE u Hrvatskoj održana je 13. studenoga 2015. u Zagrebu, uz sudjelovanje ministra znanosti, obrazovanja i sporta, veleposlanice SAD u Hrvatskoj, predstavnika partnerskih institucija te sedamdesetak učitelja i nastavnika iz hrvatskih GLOBE škola.

Program GLOBE (Cjelovito učenje i opažanje za dobrobit okoliša) znanstveno-obrazovni je program u kojem učenici sustavno prate promjene svojeg neposrednog okoliša i izmjerene podatke unose u jedinstvenu i otvorenu bazu podataka, koja je na raspolaganju svim korisnicima interneta (www.globe.gov). Prikupljeni podaci mogu koristiti znanstvenoj zajednici u interpretaciji promjena koje zahvaćaju okoliš na lokalnoj i globalnoj razini, a škole ih mogu koristiti kao ilustraciju onoga o čemu se uči ili kao izvor podataka i polazište za učeničke istraživačke projekte. Obavljajući mjerenja i motrenja u okolišu, učenici uče o odnosima u prirodi, o znanstvenoj metodologiji, o utjecaju čovjeka na prirodne sustave i senzibiliziraju se za njihovo očuvanje i zaštitu. Tijekom 20 godina provedbe hrvatske su GLOBE škole, njih više od 180, stekle ugled u međunarodnoj zajednici i dobile brojna priznanja.

Nakon svečanog dijela konferencije, prikazano je ukupno 18 posterskih i usmenih izlaganja o iskustvima u provedbi Programa GLOBE i njegovim edukativnim učincima. Među prikazanim posterima nalazio se i uradak GLOBE članova naše škole. GLOBE alumna Paula Štancl u okviru usmenih izlaganja pričala je o utjecaju GLOBE programa na njeno obrazovanje, a mentorica Mihaela Marceljak Ilić o ulozi GLOBE programa na prirodoslovnu pismenost učenika .

12208745_10153061776275146_7840310090091518354_n 12208649_10153061776540146_6654287973825565448_n

MIOC GLOBE team XV gimnazije provodi edukacijski projekt “Kids to Kids” u kome djeci predškolskog i školskog uzrasata održava interaktivne radionice na temu očuvanja okoliša kako bi se već u ranom uzrastu probudila svijest o važnosti očuvanja prirodnih resursa.
Radionicu ” VODE” 2b razredu O.Š. Izidora Kršnjavog  dana 8.04.2016. održali su učenici :  Vinko Michael Dodig, Maja Milas i Mirta Medak ( pod vodstvom Mihaele Marceljak Ilić prof. mentor): sastojala se od analize triju vrsta vode: pitke, vode obogaćene deterdžentima, te vode iz lokve.
Cilj radionice je da djeca na temelju iskustva i kroz diskusiju uoče razliku između pitke i nepitke vode, međuovisnost vode i živih bića te da uvide važnost svakodnevne brige za vodu i okoliš
Analiza je obuhvaćala mjerenje stupnja kiselosti vode (pH), količine otopljenog kisika, količine sulfata (indikator zagađenja deterdžentima),  amonijaka ( indikator organske razgradnje) .
Analiza je vršena pomoću kolorimetrijskih metoda -“čiri bu čiri ba promjenila se bojica”- koje su još uvijek najbolja vizualna metoda edukacije
Prezentacija  koja je pratila radionicu uključivala je materijale koji govore o važnosti vode, izvorima onečišćenja voda te metodama održivog gospodarenja vodama.

 

 

 

 


XV. gimnazija
Loading...