XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Opće informacije

Pravilnik-o-radu-školske-knjižnice-XV.-gimnazije 

radno vrijeme knjižnice za korisnike tijekom školske godine 2020./2021.:

  • kad je nastava ujutro: 7.30 – 13.30 sati    
  • kad je nastava popodne: 14.00 – 20.00 sati

stručne suradnice knjižničarke:

  • Anica Tkalčević, prof. i dipl. bibl.
  • mr. sc.Tamara Kanjera, prof.  –  za IB program od 9.30-13.30 sati  

kontakt: knjiznica@mioc.hr

Anica Tkalčević, voditeljica knjižnice:  091 315 1517

 

KNJIŽNICA XV. GIMNAZIJE U ZAGREBU

Povijest knjižnice XV. gimnazije seže u daleku 1964. godinu, a nastala je sjedinjenjem tri škole – XV. matematičke gimnazije, škole „25.maj“ i dijela VII. gimnazije. Stoga ju odlikuje raznolikost fonda što je utjecalo i na stručnu obradu, kompjutoriziranu od 1996. godine.

Knjižnica broji 1261 člana u dva programa – nacionalnom (prirodoslovno matematičkom) i internacionalnom (International Baccalaureate). Podijeljena je na tri prostorije, a u najvećoj, opremljenoj s kompjutorima za rad učenika, fondom lektire, stručnih knjiga, publicistike i knjiga za slobodno čitanje je i knjižničarka zaposlena u punom radnom vremenu.

U drugoj prostoriji je čitaonica s referentnom zbirkom i stolovima za učenje i rad, a u trećoj su referentna zbirka, lektire, stručne knjige i beletristika na stranim jezicima te čitaonički prostor s kompjutorima za učenike međunarodnog programa i stolom za knjižničarku zaposlenu na pola radnog vremena.

Fond obuhvaća 23.3500 svezaka, od toga 9.073 u Međunarodnom programu uz 30 naslova periodike i 160 jedinica neknjižne građe. Godišnja nabava je oko 1000 svezaka, a otprilike je toliki i otpis. Knjižničarke se u suradnji s ravnateljicom škole brinu da prostor održavaju ugodnim za sve svoje korisnike. Radno vrijeme knjižnice je od 7.45 do 15 sati.

Učenicima je omogućeno posuđivanje knjiga iz oba programa, a knjižničarke se trude biti učenicima od pomoći pri pisanju radova, pretraživanju građe, odabiru naslova iz književnosti kao i promoviranju čitanja kroz čitateljski klub, grupu knjižničara i susrete s piscima, uz redovno izlaganje najnovije građe i izložbama koje prate aktualne i važne datume i događanja.

Knjižničarka u međunarodnom programu ujedno je i administrator za korištenje programa Turnitin kojim se koristimo za sprečavanje plagiranja u učeničkim radovima i njihovom podučavanju akademskoj čestitosti.

Tijekom školske godine stručne suradnice knjižničarke surađuju s ostalim djelatnicima škole  na raznim projektima edukativnog i humanitarnog karaktera. Potiču akcije prikupljanja i darivanja knjiga drugim knjižnicama u Hrvatskoj i šire.

Redovitim stručnim usavršavanjem i suradnjom sa strukovnim udrugama potpora su u realizaciji raznih sadržaja koji se provode u školi. Imaju stalnu informatičku podršku u svom radu pa redovito ažuriraju podatke o radu knjižnice i objavljuju ih na web stranicama škole. Nesebičnim djelovanjem u strukovnim udrugama i dobrom suradnjom s ostalim kolegama knjižničarima predstavljaju svoj rad i izvan školskih prostora.

tekst napisala: Anica Tkalčević , 02/06/2019.

 


Loading...
XV. gimnazija