XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

O knjižnici

KNJIŽNICA XV. GIMNAZIJE U ZAGREBU

Povijest knjižnice XV. gimnazije seže u daleku 1964. godinu, a nastala je sjedinjenjem tri škole – XV. matematičke gimnazije, škole „25.maj“ i dijela VII. gimnazije. Stoga ju odlikuje raznolikost fonda što je utjecalo i na stručnu obradu, kompjutoriziranu od 1996. godine.

Knjižnica broji 1261 člana u dva programa – nacionalnom (prirodoslovno matematičkom) i internacionalnom (International Baccalaureate). Podijeljena je na tri prostorije, a u najvećoj, opremljenoj s kompjutorima za rad učenika, fondom lektire, stručnih knjiga, publicistike i knjiga za slobodno čitanje je i knjižničarka zaposlena u punom radnom vremenu.

U drugoj prostoriji je čitaonica s referentnom zbirkom i stolovima za učenje i rad, a u trećoj su referentna zbirka, lektire, stručne knjige i beletristika na stranim jezicima te čitaonički prostor s kompjutorima za učenike međunarodnog programa i stolom za knjižničarku zaposlenu na pola radnog vremena.

Fond obuhvaća 23.3500 svezaka, od toga 9.073 u Međunarodnom programu uz 30 naslova periodike i 160 jedinica neknjižne građe. Godišnja nabava je oko 1000 svezaka, a otprilike je toliki i otpis. Knjižničarke se u suradnji s ravnateljicom škole brinu da prostor održavaju ugodnim za sve svoje korisnike. Radno vrijeme knjižnice je od 7.45 do 15 sati.

Učenicima je omogućeno posuđivanje knjiga iz oba programa, a knjižničarke se trude biti učenicima od pomoći pri pisanju radova, pretraživanju građe, odabiru naslova iz književnosti kao i promoviranju čitanja kroz čitateljski klub, grupu knjižničara i susrete s piscima, uz redovno izlaganje najnovije građe i izložbama koje prate aktualne i važne datume i događanja.

Knjižničarka u međunarodnom programu ujedno je i administrator za korištenje programa Turnitin kojim se koristimo za sprečavanje plagiranja u učeničkim radovima i njihovom podučavanju akademskoj čestitosti.

Tijekom školske godine stručne suradnice knjižničarke surađuju s ostalim djelatnicima škole  na raznim projektima edukativnog i humanitarnog karaktera. Potiču akcije prikupljanja i darivanja knjiga drugim knjižnicama u Hrvatskoj i šire.

Redovitim stručnim usavršavanjem i suradnjom sa strukovnim udrugama potpora su u realizaciji raznih sadržaja koji se provode u školi. Imaju stalnu informatičku podršku u svom radu pa redovito ažuriraju podatke o radu knjižnice i objavljuju ih na web stranicama škole. Nesebičnim djelovanjem u strukovnim udrugama i dobrom suradnjom s ostalim kolegama knjižničarima predstavljaju svoj rad i izvan školskih prostora.

02/06/2019


Loading...
XV. gimnazija