XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Bitno je pronaći sebe

Dora Meštrović kao djevojčica odlučila je da želi biti olimpijska prvakinja i sada, nakon gotovo devet godina, još uvijek slijedi svoj san. Ova učenica iz 2. d naše škole, trenira taekwondo od 2014. godine, ima već 13 medalja s međunarodnih natjecanja, a ovog je ljeta u Tallinnu osvojila drugo mjesto na Europskom juniorskom prvenstvu, dok je u prosincu čeka Europsko U21 natjecanje u Bukureštu.

Dora je počela trenirati taekwondo sa sedam godina kada se u njezinoj osnovnoj školi održala prezentacija o tom sportu. Odlučila se u njemu okušati i toliko joj se svidio da je nastavila trenirati. „Što god ja uzmem u ruke, ne mogu ostaviti nedovršeno”, rekla je i spomenula kako je već u četvrtom razredu počela trenirati sa seniorkama. Ritmičku gimnastiku trenirala je taekwondoa, a nakon što se njime počela ozbiljnije baviti, više nikada nije pomislila ni o jednom drugom sportu. Taekwondo joj je najdraži te je motivira to što zna da će je izgraditi u osobu koja će stvarno biti sposobna za sve.

Dora jako voli znanost i smatra je jednako važnom kao i taekwondo. Uz treninge koje ima šest puta tjedno te pripreme za natjecanja uspjela je proći prvi razred srednje škole s odličnim prosjekom: 4,94. Ona kaže da je najvažniji mentalni sklop: „Kada osoba kaže ‘ja to ne mogu, meni je to previše, meni je previše trenirati deset puta tjedno i teško mi je učiti za školu’, a zapravo nije, za sve se nađe vremena. Dan ima 24 sata i potrebno je organizirati se.“

Sinergija sporta ili nekog drugog hobija i škole nešto je što Dora smatra da svi mogu i nešto što bi svi trebali raditi. „Bitno je da je čovjek na više mjesta, da može svoje talente razvijati na više načina. Škola nije jedina… Uvijek postoje dva puta u životu, onaj koji je lagan i onaj koji je težak. Svaki dan možemo izabrati kojim ćemo putem ići i to na kraju određuje što ćemo postići u životu”, kaže ona.
Na temelju svog uspjeha u Tallinnu, Dora je stekla naziv vrhunskog sportaša i stipendiju HOO-a. Ondje je provela pet dana koji su joj ostali u vrlo pozitivnom sjećanju: „Atmosfera koja diže adrenalin, druženje s novim i starim prijateljima. Najdraži mi je taj osjećaj kada vjerujem da sve mogu, ulazim u dvoranu punu ljudi, s kacigom u rukama, zaglušujuća buka diže mi adrenalin. Kada dođem i vidim ljude koji su došli za mene navijati, borim se i dam sve od sebe u onome što najviše volim.“ Ovo joj je bio treći put u Tallinnu i kaže da je to stvarno prekrasan grad. „Išli smo se šetati nekoliko puta, ne stigneš baš hodati po muzejima, ali vidjeti grad – da”. Tjedan dana prije natjecanja izgubila je samopouzdanje, ali prvi dan u Tallinnu, s trenericom je imala razgovor koji joj je digao moral. Tijekom priprema bila je pod velikim stresom, no kaže da je na dan natjecanja bila u „totalnom fokusu”.

U konačnici, Dora već gotovo desetljeće radi kako bi postigla dosadašnje velike uspjehe i sigurno je čeka još njih. Iako joj je taekwondo strast, Dora voli i znanost i uspijeva biti odlična učenica. Želimo joj puno sreće, sportskih i akademskih postignuća u budućnosti!

Autori: Rita i Jana


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...