XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Tko je to u ogledalu?

bea_banner

Tijekom školske godine (listopad – prosinac 2014. te veljača – ožujak 2015.) organiziran je program prevencije poremećaja hranjenja „TKO JE TO U OGLEDALU?“ za sve učenice trećih razreda nacionalnog i međunarodnog programa koji provodi Centar za poremećaje hranjenja Bea. Radilo se o 10 interaktivnih preventivnih radionica s učenicama svakog razreda uklučenog u program. Program prevencije usmjeren je na ostvarivanje oba cilja: prevenciju i rano otkrivanje simptoma čime doprinosimo borbi protiv ovog vrlo rasprostranjenog, ali skrivenog mentalnog poremećaja. Nakon uspješno provedenih radionica te pozitivnih i poticajnih evaluacija, potpisana je izjava o partnerstvu između Centra Bea i XV. gimnazije koja će omogućiti nastavak suradnje i daljnje održavanje radionica.

20141216_090021

U šk.godini 2014./15. Centar za poremećaje hranjenja BEA proveo je 210 preventivnih radionica u 6 srednjih škola grada Zagreba. Učenice su ispunile anonimnu anketu kojom su evaluirale radionice u kojima su sudjelovale.

Rezultati provedene ankete pokazuju iznimno veliko zadovoljstvo učenica programom prevencije. 100% ispitanica preporučilo bi program „Tko je to u ogledalu?“ drugim učenicama, a sve ispitanice izjavljuju da su unaprijedile svoje znanje o anoreksiji, bulimiji i kompulzivnom prejedanju. Ističu da su radionice bile zanimljive, te da bi željele sudjelovati u nastavku ovog ili sličnog programa.

Nešto niže slaganje sa tvrdnjama o tome prihvaćaju li svoje tijelo više nakon radionica potvrđuje dvostruki cilj provođenja ovog programa: učenice koje još nisu razvile simptome poremećaja hranjenja potpuno se slažu s tvrdnjom o percipiranom pozitivnijem odnosu prema vlastitom tijelu i u toj ciljnoj skupini je kroz radionice provedena prevencija (osnaživanje pozitivne slike o sebi i svome tijelu).

Kod djevojaka koja su već razvile neke simptome ili čak punu dijagnostičku sliku poremećaja hranjenja, ovaj program djeluje kao pomoć pri ranom otkrivanju anoreksije, bulimije ili kompulzivnog prejedanja, i kod takvih je učenica postignut cilj osvještavanja problema i potrebe za stručnom pomoći. Tijekom 20 dana nakon  završetka programa u Savjetovalište Centra BEA javile su se 4 srednjoškolke koje su sudjelovale u radionicama kako bi potražile pomoć za svoje simptome anoreksije, bulimije ili kompulzivnog prejedanja, a očekujemo da će ih tijekom idućih mjeseci biti i više. Time smo ostvarili i 2.cilj ovog preventivnog programa, koji – osim same prevencije poremećaja hranjenja- služi i kao sredstvo ranog otkrivanja oboljelih adolescentica, čime se povećava šansa za izliječenje ovih zdravstveno opasnih i čak smrtonosnih mentalnih poremećaja.

Slobodni komentari učenica- sudionica Programa prevencije poremećaja hranjenja “Tko je to u ogledalu?”:

Svidjelo mi se što smo razgovarale o zanimljivim temama i što smo mogle biti iskrene. Naša škola je teška i dobro sam se osjećala kada sam pričala o svemu što me muči. Sada znam da odlazak na dijetu može biti jako opasan.”

“Moja prijateljica ima anoreksiju, i na radionicama sam saznala više o tom poremećaju. Sve cure žele biti što mršavije. Ja želim biti zdrava i lijepa na svoj način.”

Mediji i okolina nameću nam ideale savršenog izgleda. Ovaj program mi je pomogao da se oduprem tom pritisku.”

 

Prve grupe radionica prevencije poremećaja hranjenja počet će se održavati u listopadu 2015. za učenice 2. razreda prema rasporedu koji možete pogledati na sljedećoj poveznici:

Raspored održavanja radionica


XV. gimnazija
Loading...