XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

O projektu Erasmus+ MERIA

MERIA je skraćenica naziva projekta Mathematics Education – Relevant, Interesting and Applicable (Matematičko obrazovanje – značajno, zanimljivo i primjenjivo) europskog programa u području obrazovanja Erasmus+. Glavni cilj projekta MERIA je unapređenje kvalitete matematičkog obrazovanja u srednjim školama u Europi pomoću istraživački usmjerenih pristupa nastavi matematike uz odgovarajuću podršku profesionalnom razvoju nastavnika. Projekt MERIA razvija pozitivan stav prema matematici provodeći aktivnosti koje promoviraju matematiku kao privlačnu, važnu i nadasve korisnu.

Projekt je započeo 1. rujna 2016., a završava 31. kolovoza 2019. Više o projektu možete pročitati na web stranici projekta http://www.meria-project.eu/

Aktivnosti projekta MERIA usmjerene su prema učenicima koji imaju poteškoće s učenjem matematike, a za krajnji cilj imaju poboljšanje njihovih znanja i stavova prema matematici. Aktivnosti su utemeljene na znanstvenim istraživanjima koja utvrđuju da učenici većinom ne mogu steći osnovne vještine ako nisu aktivno uključeni u situacije u kojima su te vještine potrebne i koje se od učenika doživljavaju kao smislene. Projekt MERIA fokusirat će se na razvoj viših kognitivnih sposobnosti učenika u srednjoj školi kao i na nastavne metode zasnovane na problemskoj nastavi. Te je ciljeve predviđeno ostvariti osmišljavanjem inovativnih materijala za učenje i poučavanje matematike uz pružanje odgovarajuće potpore nastavnicima za razvoj njihovih profesionalnih kompetencija. Time se nastavnicima pruža podrška u stvaranju istraživački usmjerenih situacija u razredu.

MERIA tim čine sveučilišni profesori matematike i metodike matematike, srednjoškolski nastavnici matematike, predstavnici obrazovnih ustanova i stručnjaci matematičkih udruga. MERIA okuplja stručnjake iz 11 institucija iz četiriju država:

Prirodoslovno-matematički fakultet (Sveučilište u Zagrebu), Hrvatska – vodeći partner

Fakultet elektrotehnike i računarstva (Sveučilište u Zagrebu), Hrvatska

Fakultet organizacije i informatike (Sveučilište u Zagrebu), Hrvatska

Hrvatsko matematičko društvo, Hrvatska

XV,gimnazija, Hrvatska

Sveučilište u Kopenhagenu, Danska

Gimnazija Vordingborg, Danska

Društvo nastavnika matematike, Danska

Sveučilište u Utrechtu, Nizozemska

Sveučilište u Ljubljani, Slovenija

Nacionalni edukacijski institut, Slovenija

Projekt je započeo 1. rujna 2016., a završava 31. kolovoza 2019. Više o projektu možete pročitati na web stranici projekta http://www.meria-project.eu/

Iz XV. gimnazije u projektu sudjeluju Eva Špalj, Aneta Copić i Sanja Antoliš.

 


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...