XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Povijest XV. gimnazije

POVIJEST XV. GIMNAZIJE

Zagrebačka XV. gimnazija, popularno zvana među đacima – MIOC, je obrazovnim profilom prirodoslovno-matematička gimnazija. Osnovana je 1964. kao XV. matematička gimnazija sa sjedištem u Sutlanskoj ulici. Danas je XV. gimnazija smještena u moderno opremljenoj zgradi (39 specijaliziranih učionica, 26 kabineta za nastavnike, s laboratorijima biologije, kemije i fizike u kojima svaki učenik ima svoje radno mjesto), na adresi Jordanovac 8. Gimnaziju pohađa oko 1100 učenika, raspoređenih u 39 razreda, samo u jutarnjoj smjeni.

XV. matematička gimnazija je započela s radom 1964./65. školske godine. Razredi su brojili između 18 do 22 učenika. Uvjet za upis u ovu prestižnu matematičku gimnaziju, na području bivše Jugoslavije, je bio položen prijemni ispit iz matematike. Tijesan prostor i modernizacija nastave nagnali su prosvjetne vlasti na gradnju nove zgrade, na prostoru jordanovačkih livada. Škola je građena u razdoblju 1973.-1976., kamo se preselila iz Sutlanske ulice. Novi prostor donio je novine u strukturnoj organizaciji škole. Naime, odlukom nadležnoga ministarstva, na novoj lokaciji sjedinjene su XV. matematička gimnazija, škola 25. maja (XIV. gimnazija) te dio VII. gimnazije. Od 1977./78. školske godinu, kada je reformom Stipe Šuvara zabranjen naziv „gimnazija”, XV. matematička gimnazija postaje obrazovni centar – MIOC (Matematičko-informatički obrazovni centar). 1982. god. Centar je preimenovan u Matematičko-informatički obrazovni centar Vladimira Popovića. Bez obzira na prosvjetne reforme, XV. gimnazija je uspjela zadržati duh matematičke i prirodoslovne gimnazije, s težištem na predmetima matematike, fizike, informatike, biologije, kemije, no ne zanemarujući humanističke predmete i jezike.

Demokratskim promjenama 1991. Hrvatska postaje samostalna i suverena država. XV. gimnaziji se vraća autonomnost gimnazije u nazivu i organizaciji nastave. U vrijeme Domovinskoga rata (1991.-1995.) škola je, kao i sve škole diljem Hrvatske, prihvaćala učenike i profesore iz ratom zahvaćenih dijelova domovine.

U vrijeme rata, kada nije bilo sredstava za osuvremenjivanje nastave, entuzijazmom prof. Veronike Javor u XV. gimnaziju je 1991. uveden internacionalni program Međunarodne mature (International Baccalaureate). Zagovornik, promicatelj i voditelj IB-a do 1993. je bila profesorica Javor, koja je iste godine imenovana ravnateljicom XV. gimnazije. Izvođenje međunarodnoga programa, priznatoga u zemljama širom svijeta, odobrila je međunarodna organizacija u području obrazovanja, International Baccalaureate Organization (IBO) sa sjedištem u Ženevi te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske. Uz Diploma Programme, koji obuhvaća dva završna razreda gimnazije, na kraju četvrtoga razreda učenici polažu eksternu maturu, na ispitnim materijalima koji dolaze iz inozemstva, te se šalju na ispravljanje i ocjenjivanje ispitivačima koje imenuje IB organizacija. Od 1995. uveden je međunarodni program za prve i druge razrede gimnazije, Middle Years Programme. Jezik komunikacije u programu Međunarodne mature i Diploma programu je engleski, a realiziraju ga profesori XV. gimnazije, za to osposobljeni na međunarodnim seminarima.

Danas se učenici XV. gimnazije mogu obrazovati u dva programa, nacionalonom i međunarodnom. Nacionalni program slijedi prirodoslovno-matematičku strukturu i organizaciju nastave, oblikovanu kroz A, B, C program. Učenici prate nastavu u suvremeno opremljenim učionicama i laboratorijima, a na raspolaganju su knjižnica, polivalentna dvorana, kantina, knjižara, športska dvorana; vanjski tereni za košarku, rukomet, odbojku, tenis, teren za mali nogomet prekriven umjetnom travom.

Učenici XV. gimnazije s uspjehom sudjeluju u brojnim izvannastavnim aktivnostima i natjecanjima, u kojima postižu zavidan svjetski, međunarodni i državni uspjeh. Od 1965. osvajaju prva mjesta na Svjetskim matematičkim olimpijadama; od 1993. na Svjetskim informatičkim olimpijadama; sudjeluju na ACSL-ovom natjecanju iz informatike (American Computer Science League). U proteklih dvanaest godina proglašavani su među najboljima između 200, pretežno američkih škola. Dosada su donijeli XV. gimnaziji i Hrvatskoj sedam prvih i osam drugih mjesta! Učenici su jednako uspješni u državnim natjecanjima iz ostalih prirodoslovnih predmeta, u kategorijama humanističkih predmeta i jezika, na Lidranu, Goranovom proljeću, kao mladi inovatori, u sportskim natjecanjima.


XV. gimnazija
Loading...