XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Kako reći ne?

Od 11. do 19. veljače 2015. naš vanjski suradnik, gospodin Matija Gorjanec, dopredsjednik Udruge Stijena, za sve učenike trećih razreda, i zainteresirane učenike drugih i četvrtih razreda, održao je niz susreta i izložio svoj način borbe s ovisnošću nazvan „KAKO REĆI NE?“.

Prosječna ocjena kojom su učenici naše škole ocijenili predavanje g. Gorjanca je 4,5 od mogućih 5. Svojom jakom osobnošću i neposrednim pristupom učenicima g. Gorjanec je ostavio snažan dojam na učenike te ćemo temeljem tih pozitivnih iskustava ponoviti ove aktivnosti u šk. god. 2015./2016.

Kratak opis programa

Program “KAKO REĆI NE?” čine interaktivne radionice u kojima se ukratko objašnjava koncept nastanka ovisnosti na način primjeren uzrastu učenika. Tijekom prepričavanja koriste se zanimljivi i ilustrativni primjeri i potiče se učenike na aktivno promišljanje procesa donošenja odluka u odrastanju, vršnjačkog pritiska i izazova adolescentnog razdoblja. Naglasak se stavlja na to da problem nije samo u ovisnosti nego u stanju svijesti koje dovodi do uzimanja droga te zadovoljenjem određenih potreba koje učenici mogu razumjeti, primjerice potreba za pripadanjem, prihvaćanjem, isticanjem, dokazivanjem itd. U jednom dijelu svog predavanja izvoditelj aktivnosti iznosi svoje iskustvo konzumacije alkohola koje je dovoljno eksplicitno budući da su vidljive direktne posljedice (invalidnost kao posljedica konzumacije alkoholnih pića). Očekivani rezultati su veća osvještenost i odgovornost prema vlastitom ponašanju.

IMAG0490


XV. gimnazija
Loading...