XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Commodore 64

Commodore 64 

 

Jedno od najrevolucionarnih računala u povijesti bio je upravo Comodore 64, ili kako su ga zvali, “debeljko”. To je 8-bitno kućno računalo koje se po prvi put pojavilo na tržištu 1982, i dominiralo je njime do kraja 1980-ih. Procjenjuje se da je je dosada prodano 17 000 000 primjeraka. Nijedno drugo pojedinačno računalo nije ikada bilo prodano u toliko primjeraka. To mu je omogućila njegova niska cijena (u kolovozu 1982. 592$).Kompanija Commodore isprva je htjela napraviti unaprijeđenu verziju računala VIC-20, VIC-40, ali kako su puno napredovali sa njegovim čipovima, završni proizvod je bio potpuno novo računalo. To je računalo kasnije nazvano Commodore 64. 

 

Osim niske cijene, ono što je Commodore 64 činio jedinstvenim bila je mogućnost igranja igrica na njemu. To je tako jer je 8-bitno. Trenutno postoji oko 2000 igara koje se mogu igrati na legendarnom debeljku. Najpopularnije među njima su: “Zak McKracken and the Alien Mindebenders”, “Maniac Mansion”, “Wasteland” i mnoge druge. 

 

Commodore 64 sadrži mikroprocesor MOS 6502 sa ugrađenim 6-bitnim U/I portom, RAM, 64 Kb RAM-a i 20 Kb ROM-a, što je vrlo prilično za to doba. Za grafike ima posebni integrirani krug VIC II 6567/8567. Tekst u 16 boja na njemu poredan je na 40 redova i 25 stupca. Njegov generator zvuka sastoji se od 3 kanala, može generirati 8 oktava, valove i šum te ima 4 programibilna filtra. 

 

Jedan od kvalitetnijih dijelova “debeljka” je VIC II. To je bio nasljednik grafičkog integriranog kruga VIC koji je bio rabljen u računalu VIC-20, i ima  sljedeća svojstva: ima je 16kB adresno područje za zaslon, znakove, i za pokretne likove,  video modove (320×200 video rezolucija s 2 boje u svakom 8×8 bloku točkica i 160×200 u multibojnoj rezoluciji s 3 boje + 1 pozadinska boja), glatko pomicanje sadržaja zaslona i nezavisno osvježivanje DRAM-a. 

 

Commodore 64 imao je rasprostranjenju i široku programsku podršku, od korisnika, raznih klubova, udruženja i komericijalnih tvrtki koje su izrađivali i prodavali programe. U osnovnoj programskoj podršci i operacijskom sustavu Commodorea 64 nalazio se program prevodilac odnosno inačica programskog jezika BASIC. To je omogućilo entuzijastima programiranja da se lakše nauče programirati. 

 

Ovo muzejsko (u tehničkom MUZEJU postoji primjerak) računalo je zaista učinilo puno toga za razvoj računalne industrije. Ono je prvo populariziralo kućna računala, programerima i prvim “gamerima”. Commodore 64 je “debeljko kojeg ćemo uvijek pamtiti. 

Izvori: 

https://www.zvono.eu/commodore-64–debeljko-kojega-smo-voljeli-314 

https://memory-alpha.fandom.com/wiki/Commodore 

https://hr.wikipedia.org/wiki/Commodore_International 

Napisao: Adian Anibal Santos Sepčić 1E (2019)


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

XV. gimnazija
Loading...