XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Sinclair ZX81

Sinclair ZX81 je staro kućno računalo koje je proizvela engleska tvrtka Sinclair Research od strane tvrtke Timex Corporation. Pojavilo se na tržištu Ujedinjenog Kraljevstva u ožujku 1981. Imalo je ulogu nasljednika Sinclaira ZX80 zamišljeno kao jeftin uvod u kućno korištenje računala za široku javnost. Bilo je to prvo računalo čija je cijena bila ispod 100 USD. Bilo je izuzetno uspješno i prodano je više od 1.5 milijuna jedinica prije prestanka prodaje. Timex je proizveo i vlastite verzije ZX81 za američko tržište: Timex Sinclair 1000 i Timex Sinclair 1500”. 

ZX81 dizajnirano je tako da bude malo, jednostavno i nadasve jeftino, koristeći što je moguće manje komponenti, kako bi smanjilo troškove. Video izlaz je bio na televizoru, a ne na posebnom monitoru. Slika je bila crno-bijela, zvuka nije bilo, a programi su se učitavali i podaci spremali na kompaktne audiokazete. Stroj nije imao prekidač za napajanje niti bilo kakve pokretne dijelove, s izuzetkom VHF selektivnog prekidača TV kanala koji je prisutan na ranim modelima “ZX81 USA” i Timex Sinclair 1000. Za ručni unos koristio je membransku tipkovnicu osjetljivu na pritisak. ZX81 ima baznu konfiguraciju 1 KB ugrađene memorije koja se službeno može proširiti na 16 KB. Njegova jednostruka pločica smještena je unutar plastičnog kućišta u obliku klina veličine 167 milimetara, visokog 40 milimetara. Memoriju osiguravaju ili jedan 4118 ili dva 2114 RAM čipa. Postoje samo tri ostala ugrađena čipa: 3,5-MHz Z80A 8-bitni mikroprocesor iz NEC-a, nepokretni logički niz (ULA) od Ferrantija i 8 KB ROM koji pruža jednostavan BASIC interpreter. Cijeli stroj teži samo 350 grama. Prednji dio kućišta zauzima integrirana tipkovnica s 40 tipki s 20 grafičkih i 54 obrnuta video znaka. Svaka tipka ima do pet funkcija kojima se pristupa putem tipki SHIFT i FUNCTION ili ovisno o kontekstu. 

Sinclair ZX81 bilo je i prvo popularno računalo koje se pojavilo u Hrvatskoj i počelo ulaziti u domove tadašnjih gimanzijalaca, hobista, inženjera i drugih entuzijasta. Iako je u osnovnoj inačici stiglo samo s 1 KB radne memorije, zadivljujuće je kako se veliki broj igara pojavio za tako skromnu memoriju (Space Invanders, Scramble) 

Videozapis igre “Space Invandersna Sinclair ZX81 računalu: https://youtu.be/hZ_CwkGkMxc  

Pravi procvat programiranje i igranje doživjelo je upotrebom memorijskog proširenja od 16KB Poznate igre bile su “Flight Simulaton”, labirintske igre te igre avantura. 

Snimka zaslona igre “Flight Simulation” na Sinclair ZX81 računalu: 

 

Izvori:  

https://en.wikipedia.org/wiki/ZX81 

https://en.wikipedia.org/wiki/File:Psion_Flight_Simulation_on_ZX81.png 

http://oldcomputers.net/zx81.html 

https://povijest.hr/nadanasnjidan/legendarno-racunalo-zx81-1981/ 

Napisala: Gabriela Perković, 1.e 


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...