XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Opravdano je uzgajanje životinja radi prehrane / Dorotea Igrec

Opravdano je uzgajanje životinja radi prehrane

Konzumiranje životinjskog mesa i mesnih prerađevina danas je postalo toliko uobičajeno da rijetko propitkujemo način na koji to činimo. „Salata? To je hrana moje hrane!“ rečenica je koju moji bratići često izjavljuju na obiteljskim ručkovima, grabeći pritom još jedan batak. Kao pozadinu takve izjave treba uzeti u obzir ne samo da dolaze iz radničkih obitelji srednje klase, već i regiju zapadnog Balkana koja veliča i slavi konzumaciju mesa (kolinje, slava, itd.) Kakve veze imaju konzumacija mesa i financijski status, pitate se?

Kroz povijest, kao i danas u nerazvijenim zemljama, meso je bilo blagodat te se konzumiralo samo među bogatašima i plemićima, dok se ostatak društva sitio krugom i sirotinjskim povrćem. U većini zemalja zapadnog svijeta situacija je danas drukčija. Otkako je pokrenut trend zdrave i veganske prehrane, tržišna cijena povrća te raznoraznih zamjena za meso značajno je porasla. Kao posljedica, prosječnoj je osobi isplativije za ručak kupiti odrezak u Konzumu nego razmišljati što će i kako će; humus je skup, mrkve su ovaj tjedan jefitinije, ali ne idu uz tjesteninu.Ono što želim reći jest da je konzumacija mesa financijski održivija nego ostale alternative. Jer je nekim ljudima od životne važnosti, opravdano je uzgajanje životinja u svrhu prehrane. Uz to, proteini iz mesa ključni su za zdravo odrastanje djece u razvoju. Iz tog razloga čak i roditelji vegetarijanci hrane svoju djecu piletinom i ribom. Proteini iz mesa za mladi organizam nisu isto što i proteini iz jaja, primjerice. Kako bi djeca i roditelji imali osiguran pristup mesu, važno ga je i opravdano uzgajati. S druge strane, mnogi će reći da ta praksa ne može biti opravdana zbog biotičkih prava životinja. Životinje su moralni objekti jednakovrijedni čovjeku te ne zaslužuju da ih se muči u kavezima samo radi našeg užitka.Teorije patocentrizma i biocentrizma složile bi se s tim. Patocentrizam kaže da u obzir trebamo uzimati sva bića koja mogu osjećati bol koju im nanosimo. Činjenica da se čovjek neopravdano stavlja u poziciju superiornog i činjenica da i životinje mogu patiti i osjećati bol dva su temeljna razloga zašto nije opravdano uzgajati životinje radi prehrane.

Ljudi su razumna, misaona bića te su kao takvi specifična vrsta, štogod kritičari specizma rekli. Složit ću se da svakako treba propitkivati sadašnje metode uzgoja životinja te raditi na njima, ali je opstanak naše vrste ključan. Neuzgajanjem mesa doveli bismo u pitanje živote tisuća pojedinaca te, ako biram između dva zla, biram manje; opravdano je uzgajati životinje redi prehrane.

Dorotea Igrec, 3. f

01/24/2019.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...