XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Nagrada Luciji Petkoviček

Na 4. državnom natječaju “Stvarajmo e-Kreativno”  učenica Lucija Petkoviček 3. e  osvojila je Posebnu nagradu Povjerenstva za film “Slijepci”:

https://drive.google.com/file/d/1f26DcrbkZkwFIngq4Xpom2NZzwEmE_L1/view.

Natječaj je projekt Hrvatske udruge školskih knjižničara podružnica Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske  a potiče kreativnost i stvaranje u novim medijima.

Nagrada je dodijeljena zbog iznimnog rada i truda u izradi vrhunske animacije koja doprinosi umjetničkoj kvaliteti te duboko promišljene narativnosti u interpretaciji današnjice.

Evo što o filmu kaže Lucija:

Lutkice u rukama drže nešto za što su sigurno svi shvatili što je – ekran. Ekran od kojega nas se više ne može odvojiti.

Lutkice predstavljaju živuće, hodajuće mrtvace koji bijelih, slijepih i praznih očiju upijaju svjetlo koje dolazi iz tog ekrana. No nismo li to zapravo mi sami?

Izgubljeni u tisuće ekrana sa šarenim svjetlima, hipnotizirani blještećim uzorcima i zabavnim reklamama umišljene stvarnosti. Dok se život događa izvan tog ekrana.

Gledamo li kao i naš slijepac, mjesečar u taj svijet i ne pitamo li se što to svi tražimo na našem nebu punom zvijezda, Sunca – punom svjetla, a s premalo stvarne tame.

Pjesma nije nastala u doba zaluđenosti bitovima i bajtovima, igricama i virtualnim prijateljima, ali je pronašla svoju ulogu u kritici današnjeg društva.

Ovaj film pokušava ispjevati pjesmu na realan i nama blizak, ali svejedno pomalo brutalan i jeziv način kako bi potakla one koji ga gledaju na promišljanje.

Film nema ni početak ni kraj, on je samo još jedan pokušaj upozorenja na površnost i banalnost današnjeg načina života.

Film predviđa kraj, ali ga ne diktira. Mi smo ti koji moramo osvijestiti i mijenjati sebe. Vrijeme je da to napravimo.

Odluka Povjerenstva:.
http://www.husk.hr/wordpress/wp-content/uploads/2019/03/Odluka-o-najboljim-radovima-4.-natje%C4%8Daja-Stvarajmo-eKreativno.pdf

Čestitamo!


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...