XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Cassiopeia pocket pc

 

Casio Cassiopeia je jedan od prvih PDA (Personal Digital Assistant) uređaja, a koristilo se krajem 20. st. Bilo je uglavnom namijenjeno za poslovne korisnike. Koristio je Windows CE operacijski sustav. 

Neke od glavnih funkcija tog uređaja bili su snimač glasa, napredni sat, kalkulator, e-mail, organizator sastanaka,  a podržavao je i neke jednostavne igre kao Solitaire i Tetris.  Mogao se povezivati serijskim i infracrvenim portom, a imao je ugrađen mikrofon i zvučnike. 

Proizvedeno je puno različitih modela, a prvi je bio A-10 iz 1997. Takvi modeli su imali tipkovnicu za pisanje i touchscreen za koji se koristila posebna olovka, tkz. stylus. Imali su monokromatski ekran s 480×240 rezolucijom te 4MB RAM-a i 4MB ROM-a.  Podržavao je CompactFlash memorijske kartice za proširenje memorije. 

Kasnije je proizveden i A-20 model, s više memorije (8MB ROM-a i RAM-a) i većom rezolucijom (640×240).  

Već krajem sljedeće godine je proizveden sasvim novi model, E-10. Imao je manje RAM-a i manju rezoluciju nego prethodni A-20, no bio je puno manji, laksi i praktičniji za korištenje. Ovakvi modeli nisu više imali tipkovnicu, nego 7 tipki: za uključivanje, kalendar, kontakte, listu zadataka, izlaz, snimanje glasa i aktivacijsku tipku 

Uskoro se pojavio i E-11, koji je imao sve isto, no više RAM-a.  Slijedio je i E-15, s više memorije, drugačijim oblikom i 16 nijansi sive, umjesto dosadašnjih 4.  

U isto vrijeme se pojavio i E-100, koji je bio prvi model s ekranom u boji, te je imao više od 65000 različitih boja. Tijekom sljedeće dvije godine proizvedeni su još i E-105, E-115 i E-125 modeli, koji nisu imali ikakve bitne promjene. Krajem 2001. je proizveden E-200, koji se prebacio s Microsoft WIndows CE operacijskog sustava na Microsoft PocketPC sustav.  

No, E-200 nije doživio veliki uspjeh na tržistu, pa je to bio zadnji model proizveden za Američko i Europsko tržiste. Nakon njega je proizvedeno još nekoliko modela, kao E-3000, koji su bili korišteni samo u Japanu.  

U današnje se doba mogućnosti Casio Cassiopeie čine smiješnima, jer ih nadmašuje funkcionalnost i najjeftinijeg mobitela. No, u tadašnje vrijeme, to je bio vrlo poželjan komadić tehnologije. 

 

IZVORI:  

https://en.wikipedia.org/wiki/Casio_Cassiopeia 

http://phonedb.net/ 

https://www.cnet.com 

https://books.google.hr/  (PCMag) 

 Napisao: Petar Rihtarec 1C (2018)


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...