XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Dan sigurnijeg Interneta 6. veljače 2024. – „Gejmaj sigurno – zajedno za bolji internet“

Dan sigurnijeg interneta obilježava se već dvadeset godina s ciljem odgovornije upotrebe digitalne tehnologije. Ove je godine tema Dana sigurnijeg interneta u Hrvatskoj „Gejmaj sigurno – zajedno za bolji internet“. Od 6. veljače od 9 do 19 sati možete sudjelovati u nagradnom kvizu o sigurnosti na internetu na stranicama https://www.dansigurnijeginterneta.org/index.php/upute-za-sudjelovanje-u-online-kvizu/.

Premda su video igre zabavne i možemo mnogo naučiti igrajući ih, one kriju i različite opasnosti za mlade. Na primjer, u igrama na internetu drugi nas mogu vrijeđati, a nepoznate osobe mogu nas nagovarati da im damo osobne informacije ili čak tražiti da se sastanemo s njima. U takvim je situacijama važno blokirati te osobe (onemogućiti im da nas kontatiraju) i prijaviti ih. U slučaju poteškoća, treba se obratiti odrasloj osobi, npr. članu obitelji ili stručnom suradniku u školi, a moguće je kontaktirati i Hrabri telefon na broj telefona 116 111 ili na [email protected].

Osim toga, istraživanja pokazuju da dugotrajno sjedenje i upotreba računala mogu uzrokovati oštećenje vida, prekomjernu tjelesnu mase i oštećenje kralježnice, stoga je važno redoviti se baviti tjelesnom aktivnošću. Nadalje, svijet koji prikazuju video igre ne odgovara stvarnom svijetu pa možemo steći iskrivljena očekivanja o njemu. Video igre često su nasilne i mogu dovesti do navikavanja na nasilje, pogotovo jer igrači aktivno gledaju ili provode nasilje i nagrađeni su za to. Nažalost, prekomjerna uporaba interneta i igranje video igara mogu dovesti i do ovisnosti; kad osoba počne zanemarivati svoje obveze i odnose s drugima. Na stranici Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije možete pročitati više o ovisnosti o internetu, ispuniti upitnik i saznati u kojim je slučajevima potrebno potražiti pomoć: https://www.zzjzdnz.hr/zdravlje/mentalno-zdravlje/1131

Uz video igre, mladi najčešće upotrebljavaju internet u obliku društvenih mreža. S obzirom na to da je aktivnost na društvenim mrežama povezana s mentalnim zdravljem, preporučujemo vam da na stranici „Medijska pismenost“ riješite edukativne kvizove o osvještavanju motiva za upotrebu društvenih mreža, o kvaliteti prijateljstva u stvarnom i virtualnom okruženju te o utjecaju aktivne i pasivne upotrebe društvenih mreža na doživljaj sebe: https://bitisvoj.medijskapismenost.hr/. Želite li saznati više o društvenim mrežama i mentalnom zdravlju, pogledajte sljedeće video-lekcije:

Digitalni mediji i mentalno zdravlje – https://www.youtube.com/watch?v=nLlDukD_D1s

Odnosi s drugima – socijalni self – https://www.youtube.com/watch?v=G_S3DHL1njE

Osjećaji u virtualnom svijetu – https://www.youtube.com/watch?v=Zm6H8sHp8sk

Naslovna fotografija: https://www.dansigurnijeginterneta.org/

Izvor: World of video games (bit.ly/3HLuykh)

Tekst priredio: Valentin Lapaine, prof.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...