XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Izazov čitanja u ožujku: žene u romanima

Zanima li vas što vam nudimo za slobodno čitanje ovaj mjesec?

Dođite u našu knjižnicu i posudite jedan od izloženih naslova:

  • Margaret Atwood: Sluškinjina priča – Jedna od najvećih svjetskih i kanadskih književnica prije 35 godina napisala je futuristički roman o Republici Gilead i Fredovoj koja iz kuće Zapovjednika smije izići samo u kupnju namirnica. Prošli, normalan život s obitelji ostao je samo u uspomenama. Zastrašujuća i dirljiva satira ujedno je zloslutno upozorenje na svijet u kojemu ženama nije dopušteno čitati ni slobodno živjeti i u kojemu postoje jedino kao Sluškinje ili Supruge.
  • Stacey Halls: Familijari – Početkom 17. stoljeća na sjeverozapadu Engleske mlada gospodarica Fleetwood bezuspješno pokušava suprugu roditi nasljednika. Upoznaje primalju Alice koja joj pokušava pomoći da iznese trudnoću, no kad djevojku optuže da je vještica i diljem zemlje počinju zloglasna suđenja  dvije se žene nađu u smrtnoj opasnosti i taj ih strah neraskidivo zbližava. Intimna je to i napeta pripovijest o ženskoj sudbini u okrutnim vremenima.
  • Karina Sainz Borgo: Noć u Caracasu – Prvijenac mlade spisateljice potresna je priča o mladoj ženi koja proživljava iznenadan gubitak majke u Venezueli zahvaćenoj nasiljem i ekonomskim slomom. Dok se na ulicama bore prosvjednici i Sinovi Revolucije Adelaida oplakuje majku i domovinu i prisjeća se sretnijih vremena istodobno se boreći da savlada psihološke i emocionalne posljedice kaosa koji vlada oko nje i tuge koja ju preplavljuje.
  • Laetitia Colombani: Pletenica – Francuska spisateljica pripovijeda tri priče o tri različite žene s tri različita kontinenta. U Indiji Smita, pripadnica kaste Nedodirljivih pokušava kćer izbaviti iz siromaštva, Giulia na Siciliji mora nekako spasiti obiteljski posao nakon očeve nesreće, a u Kanadi Sarah, ugledna odvjetnica i majka, saznaje da je teško bolesna. Njihove ljudske priče isprepliću se u pletenicu nade i odlučnosti da ne pokleknu pred udarcima sudbine.
  • Slavenka Drakulić: Mileva Einstein, teorija tuge – U osvit I. svjetskog rata genijalna matematičarka stiže u Berlin kao supruga slavnog A. Einsteina i  prima njegovo pismo s Uvjetima o zajedničkom životu. Pokorava im se i kao sluškinja brine se o njemu i dvojici sinova dok se on posvećuje znanosti i novoj ljubavnici. Milevi preostaju samo golem teret tuge koji je zbog šepavosti prati još od djetinjstva, loša materijalna situacija i teško bolestan sin.

Nadamo se da ćete i ovaj put prihvatiti izazov jer… čitajmo da ne ostanemo bez riječi!


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...