XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

INTERLIBER – DAROVITI UČENICI XV. GIMNAZIJE u suradnji s INSTITUTOM ZA FIZIKU

Počeo je novi Interliber, a najveća novost jest sudjelovanje učenika XV. gimnazije, ali ne kao posjetitelja, nego kao izlagača.

Ne, nismo objavili knjigu “Kako (m)učiti u MIOC-u”, već su naši daroviti učenici dobili priliku još jednom prezentirati svoje projekte u posebno osmišljenom dijelu Interlibera – u Znanstvenom kvartu.

U paviljonu 6 moći ćete uživati u edukativno-zabavnom sadržaju postavljenom na nekoliko lokacija. Plac znanja nudi široku ponudu raznih vrsta znanosti koje se mogu konzumirati non-stop i to na interaktivan način, a uz pomoć vrlih znanstvenika. Garantiramo kontrolirano podrijetlo znanja!

Glavna tema našeg  izlaganja je: Zvijezda je rođena – prezentacija aktivnosti darovitih učenika 15. gimnazije i Instituta za fiziku.
Institut za fiziku nije potrebno posebno predstavljati, jer je jedna od najuspješnijih znanstvenih ustanova u Hrvatskoj. Institut se, osim fundamentalne znanosti, bavi i promidžbom znanosti kroz različite aktivnosti. Prva je znanstvena ustanova u Hrvatskoj koja je započela organizirati Otvorene dane, te primati organizirane posjete škola.  Što se popularizacijskih aktivnosti tiče, posebno su ponosni na sistematski rad s darovitim učenicima XV. gimnazije koji se provodi od 2009. godine. Daroviti učenici u pratnji profesora rade na odabranim temama uz mentorstvo znanstvenika Instituta u laboratorijima u pravim znanstvenim uvjetima.

Iz ponude Interlibera izdvajamo:

Infinity Box:  optička iluzija, posjetitelji se mogu upoznati s izradom i optičkim principima iluzije.
Sonolevitacija: levitacija kuglica pomoću (ultra)zvuka, posjetitelji sami slažu kuglice koje lebde u zraku.
Metoda magnetronskog raspršenja: postupak naparivanja metala pomoću plazme, posjetitelji će  moći izraditi pločicu s imenom.
Digitalna holografija: demonstracija holograma, posjetitelji mogu vidjeti hologram i upoznati se s fizikalnim principom nastanka holograma.
Ferotekućine: posjetitelji će upoznati čudesne tekućine koje reagiraju na magnetsko polje i moći će se poigrati s njima.

I bacite oko na link Interlibera za sve ostale informacije!

http://www.zv.hr/?id=506

Kako je sve to izgledalo pogledajte u galeriji slika:

 


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...