XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Noć muzeja 2016. FER i XV. gimnazija

29. siječnja 2016. naša škola se na poziv Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu pridružila izložbi starih računala u sklopu Noći muzeja 2016. Izložba se održala u auli FER-a gdje je nekoliko izlagača posjetiteljima pokazalo cijeli niz elektroničkih računala i mehaničkih uređaja za računanje koja su se koristila u proteklih četredesetak godina. U sklopu izložbe XV. gimnazija je izložila svoja reprezentativna stara računala na kojima se održavala nastava informatike u zadnja dva desetljeća dvadesetog stoljeća, a koja su sačuvana zahvaljujući zaljubljeniku u računala Goranu Burušiću zaposleniku naše škole.
Izložbu je na radost svih prisutnih uveličao doajen informatičkog obrazovanja i popularizacije informatike u Hrvatskoj te glavni dizajner prvog hrvatskog računala Ivel Ultra gospodin Branimir Makanec. Naš Mak je prisutnima demonstrirao rad na Ultri čiji je ponosni vlasnik upravo naša škola.
U sklopu izložbe uz Ultru, škola je izložila i računalo Apple II, potpuno funkcionalno, na kojem su maturanti 1980. godine izrađivali svoje maturalne radove. Nezaobilazno je i računalo Cromemco CS 3 koji nažalost nije više u funkciji, ali je i bez toga izazvalo veliku pozornost posebno bivših miočana. Jedan od izložaka bio je i Commodore 64 te je cijelo vrijeme prezentiran intervju našeg učenika Lea Pleše s dizajnerom firme Commodore Bilom Herdom kojeg je Leo snimio 2015. godine povodom trideste godišnjice konstrukcije računala Commodore 128. Intervju možete pogledati ovdje.
Izložbu su uz gospodina Gorana Burušića, priredili učenici Andro Žamboki, Leo Pleše, Branko Rašić, Donat Anđelić, Bruno Krčar te njihova profesorica Zlatka Markučič.
Video zapis s izložbe gospodina Tomislava Pleše nalazi se na poveznici: https://youtu.be/lt8guvaTCDo


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...