XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

ISABS Future scientist award 2024

Na 13. ISABS konferenciji koja se održava u Splitu od 17. do 20. 6. 2024. dodijeljena je THE ISABS High School Student Future Scientist Award za najuspješnije napisane eseje istraživačkih radova učenika srednjih škola. Nagradu je primilo šest učenika  i njihovih mentora, a među njima i naši Domagoj Praljak  (mentorica Mihaela Marceljak Ilić) i Klara Gnjidić  (mentorica Biljana Agotić Smital).

Za vrijeme konferencije učenici su slušali predavanja i svoje spoznaje razmjenjivali s domaćim i svjetskim znanstvenicima iz područja genetike, molekularne biologije, medicine, antropologije I forenzike. Sudjelovali su i na predavanjima dobitnika Nobelove nagrade iz područja medicine i kemije. Ove su godine predavanja održali nobelovci, Sir Richard John Roberts, Prof. Gregg L. Semenza, Prof. Aaron Ciechanover i Prof. Svante Pääbo s kojima su učenici mogli razgovarati o njihovu radu i dostignućima (https://isabs.hr/nobel-spirit-session/)

Sažeci učeničkih radova zajedno su s radovima znanstvenika publicirani u Jurnal of bioanthropology, a učenici su svoje radove tijekom konferencije prezentirali znanstvenicima.

Tema Klarina  rada je : “The use of crispr-cas 9 as a modern clinical treatement for hiv and aids”, dok je Domagoj za temu izabrao: ”The contribution oF HERVs to placental function and evolution in humans“.

Konferencija su popratili i mediji.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...