XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

EOES 2024 – Prirodoslovna olimpijada Europske unije

Naš učenik Emanuel Vidović sudjelovao je na Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije koja se ove godine održala u Luxemburgu, od 7. do 14. travnja. Na natjecanju je sudjelovalo 45 timova iz 24 zemlje članice Europske unije.

Hrvatska je nastupila s dvama timovima koji su pokazali izvrsno znanje i vještine iz fizike, kemije i biologije te su oba tima osvojila brončane medalje.

U timu A bili su učenici:

Karlo Ahel, iz Gimnazije Andrije Mohorovičića, Rijeka

Jan Pavić iz Prve gimnazije, Varaždin

Jana Salajec iz Gimnazije Fran Galović, Koprivnica

U timu B bili su učenici:

Leona Hajrizi   iz V. gimnazije, Zagreb

Karlo Stašić iz Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci

Emanuel Vidović iz XV. gimnazije, Zagreb

Prirodoslovna olimpijada EU natjecanje je namijenjeno učenicima do 17. godine koji se natječu timski u rješavanju interdisciplinarnih praktičnih zadataka iz fizike, kemije i biologije. U zadacima se prožimaju fizika, kemija i biologija, a učenici timski rješavaju probleme i izvode pokuse. Tema prvog zadatka bio je karcinom, fizički i kemijski čimbenici koji dovode do nastajanja karcinoma te proučavanje njegovih posljedica na mikroorganizme i kulture stanica. U drugom zadatku poveznica triju prirodoslovnih područja bio je tradicionalni ljetni festival u Luxembourgu D’Schueberfouer, pri čemu su kemijski i biološki analizirani hrana i piće koji se konzumiraju tijekom festivala, a fizičari su mjerili i analizirali gibanje u petlji koje je obilježje različitih atrakcija na festivalu. Uz natjecateljske izazove, učenici su imali priliku družiti se i zabavljati s vršnjacima.

Sljedeće će se godine ovo natjecanje organizirati u Zagrebu te će domaćin biti PMF Sveučilište u Zagrebu.

Čestitamo učenicima, njihovim profesorima i školama na ovom uspjehu.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...