XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

MUZZA TJEDAN ZNANOSTI – od 12. do 14. travnja

Treći MUZZA Tjedan znanosti održat će se od 12. do 14. travnja u zgradi Rektorata Sveučilišta u Zagrebu (Radoslava Cimermana 88), a organizira ga MUZZA – Snaga znanosti, tehnologije i kulture, u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu. MUZZA je neprofitna organizacija za popularizaciju znanosti, tehnologije, kulture, edukaciju i održivi razvoj društva. Ulaz na Tjedan znanosti besplatan je, a svaki od tri dana, od 10 do 19 sati moći ćete prisustvovati velikom broju izložbi, radionica, eksperimenata i predavanja koja se provode u suradnji sa stručnjacima iz odgojno-obrazovnog sustava. Cijeli program i prijave za radionice možete pronaći na stranici događaja (https://muzza.hr/tjedan-znanosti-2024/), a ovdje izdvajamo samo nekoliko aktivnosti povezanih sa psihologijom, ljudskim mozgom i ponašanjem:

Pijane naočale – iskustvom hodanja po ravnoj crti s pijanim naočalama, cilj je podići svijest o važnosti sigurnosti u prometu i opasnostima vožnje pod utjecajem alkohola.

Putovanje u središte uma i komunikacije – Možete li vjerovati svojim osjetilima i donosite li racionalne odluke? Saznajte što se događa kada se mozak pregrije i kako vidite boje. Postanite majstor razumijevanja jezika emocija i sudjelujte u stvaranju umjetničkih djela. Izmjerite svoju maštovitu genijalnost i sudjelujte u online pustolovini!

Čitaj boju, a ne riječ! – Vaša je zadaća čitati boje kojima su riječi napisane, ignorirajući sam sadržaj riječi. Ova zabavna aktivnost može istovremeno uključiti do 5 osoba, pa pozovite svoje prijatelje i istražite kako vaš mozak percipira boje i riječi na jedinstven način!

Histološka radionica „Obojimo mozak“ – Pomoću jednostavnog bojenja proučite mikroskopsku strukturu mozga i stanice od kojih je on građen.

Kviz: mitovi o mozgu – Koliko posto mozga zapravo koristimo? Je li lijeva polutka mozga analitička, a desna kreativna? Koje igre pospješuju pamćenje i logičko razmišljanje? Odgovore na ova i slična pitanja saznajte na našem kvizu o mitovima i funkcijama mozga!

3D printanje – modeli mozga i neurona „Neuronići“ – Poigrajte se s dijelovima mozga te naučite kako neuroni rade. Složite interaktivne neuronske krugove. Naučite čemu služe različiti dijelovi ljudskog mozga te ih složite u potpuni, anatomsko ispravnan model mozga.

Kako slušamo tuđim ušima? (Binauralno slušanje) – Jeste li se ikada zapitali kako bi bilo slušati pomoću tuđih ušiju? Sada to možete i sami iskusiti! Naš model Maneken pomoći će vam u tome!

D&D radionica o mozgu – Dobrodošli u svoj mozak! U ovoj radionici sudionici će krenuti u uzbudljivu avanturu unutar skrivenih tajni našeg mozga. Interaktivnim pripovijedanjem priča i igranje uloga, igrači će steći dublje razumijevanje pamćenja, vida, sluha, osjećaja i drugih moždanih funkcija.

Tekst priredio: Valentin Lapaine, prof.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...