XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

STEPS projektni tjedan u Španjolskoj

Erasmus+ projektom STEPS koji se već više od 18 mjeseci provodi u našoj školi, šest je učenika u pratnji profesorica Anete Copić i Sanje Antoliš boravilo u Španjolskoj od 10. 3. do 17. 3. 2024. U projektnom su tjednu  sudjelovali učenici naše škole i učenici škole koja je organizirala aktivnosti, Institut Escola Pi Del Burgar. Osim Reusa, u kojemu su odsjeli, učenici i profesorice posjetili su Barcelonu, Taragonu, Salou te na povratku Amsterdam. Ovaj je tjedan obogatio sudionike novim dragocjenim poznanstvima, boljim razumijevanjem Španjolske povijesti i tradicije, omogućio im poznavanje novog, drukčijeg načina učenja te im donio mnoge zabavne i poučne trenutke.

Ovo su dojmovi učenika koji su prisustvovali projektnom tjednu:

Za neke samo još jedan običan tjedan, no nama ovo je bio jedan od onih koji će nam ostati u dobrom sjećanju. Zemlja mnogih plesova, bujne tradicije, lijepe arhitekture i još ljepše prirode, Španjolska nas je na tjedan dana ugostila na najbolji mogući način.

Nakon puta koji je trajao gotovo cijeli dan, napokon smo došli u Reus, grad u kojem ćemo provesti većinu sljedećeg tjedna. Smješten jugoistočno od Barcelone, od nje udaljen sat vremena vožnje, Reus je grad s otprilike 100 000 stanovnika, no vrlo bogate povijesti i tradicije. On je rodno mjesto velikana modernističke arhitekture, Antonija Gaudija, čija smo remek-djela susretali tijekom cijelog izleta. Uz to, Reus je poznat po tradicionalnom vatrometu na blagdan sv. Petra, „ljudskim tornjevima“ te po brojnim plesovima i festivalima. Jednome od tih plesova posvjedočili smo drugog dana, kada su učenici tamošnje škole održali javnu probu za plesni nastup koji pripremaju. Osim nje, imali smo prilike i prošetati se gradom te razgledati jednu od najvažnijih modernističkih zgrada u Europi, kuću, „Casa Navas“. Obišli smo i gradsku knjižnicu sa spisima starima više od tisuću godina. Sljedećeg dana putovali smo do obližnje Tarragone, nekadašnjeg rimskog grada osnovanog prije dva i pol tisućljeća. Ona je jedan od bolje očuvanih središta rimske kulture na području Europe, a današnji je grad smješten većinom unutar nekadašnjih zidina i uklopljen u ostatke starih građevina. Nakon nje, posjetili smo Barcelonu, odnosno jedan njezin dio jer je nemoguće obići cijeli grad u jednom danu. Započeli smo odlaskom na „sajam fakulteta“, na kojemu smo zajedno s učenicima iz Španjolske razmatrali brojne mogućnosti studiranja u Španjolskoj. Obišli smo Gaudijevo životno djelo, katedralu Sagrada Familiu i mnoge druge predivne građevine. Ostatak projektnog tjedna bio je opušteniji i zabavniji, no jednako poučan. Peti dan, 14. 3., bio je tzv. „Pi dan“, povodom kojeg se održavao matematički lov na blago, u kojem smo pobijedili. Posjetili smo Gaudijev centar u Reusu, moderni muzej koji je posveta grada svom najslavnijem sinu. Na interaktivan i zanimljiv način vodio nas je kroz život i djelo slavnog arhitekta Antonija Gaudija. Šestog dana imali smo prilike otići u grad Salou na obali mora, prošetati se predivnom šetnicom te se čak i rashladiti u španjolskome moru. Posljednja dva dana bila su posvećena zbližavanju s domaćinima, razgledavanju Reusa i okolnih gradova te povratku u Zagreb. Moramo se pohvaliti i da smo na povratku stigli kratko obići Amsterdam (iako vrijeme nije bilo najljepše).

Nakon tjedan dana provedenih u upoznavanju i zbližavanju s domaćinima, razgledavanju, učenju i uživanju te španjolskoj tradiciji, i ovom je putu, na našu veliku žalost, došao kraj. Međutim, svi prijatelji koje smo stekli, zajednički trenutci, kao i stečeno znanje ostat će s nama do kraja života.

Juraj Šegon 3. g

Ova je publikacija ostvarena uz financijsku potporu Europske komisije. Ona izražava isključivo stajalište njenih autora i Komisija se ne može smatrati odgovornom pri uporab unformacija koje se u njoj nalaze.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...