XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

STEPS projektni tjedan u Rumunjskoj

U okviru Erasmus+ projekta STEPS, profesorice Aneta Copić i Ines Dukić povele su naše učenice u Rumunjsku. Domaćini su im bili učenici škole Moise Nicoară u Aradu. U aktivnostima projektnog tjedna sudjelovali su i učenici partnerske škole iz Njemačke, Justus-von-Liebig-Gymnasium iz Neusäßua. Tijekom projektnog tjedna su u Bukureštu i Aradu posjetili „Tiriac Car Showroom“, Terme Bukurešt, Muzej znanosti, Rumunjski parlament te Nacionalni park „Mureș“. Na fakultetu „VasileGoldis su izvodili eksperimente iz područja kemije i biologije. Projektni tjedan donio je nova poznanstva, iznjedrio nova prijateljstva i obogatio učenike novim znanjima i novim životnim iskustvima.

Evo kako o svojim dojmovima piše Eva Jandrašek iz 3. g.:

Projektni tjedan u Rumunjskoj

         Jedan je tjedan na poseban način obilježio naše srednjoškolske dane i u našim sjećanjima ostavio neizbrisiv trag. Riječ je, već pogađate, o Erasmus+ projektnom tjednu. Ovaj put domaćin je bila zemlja prekrasnih dvoraca čija povijest pamti Drakuline korake, Rumunjska.

         11. dan mjeseca studenoga, za neke je bila samo obična subota, dan za dulje spavanje, no za nas je počela ranom zorom. Jutarnjim letom, već smo bili smo na putu za Bukurešt, glavni grad Rumunjske. Pune iščekivanja, jedva smo dočekale toplu dobrodošlicu Nijemaca i naših domaćina Rumunja u zračnoj luci u Bukureštu. Budući da su naši domaćini živjeli u Aradu, Bukurešt nije bila naša ciljana destinacija te smo turističke čari u tri dana provedena u njemu pokušali iskoristiti maksimalno, ne gubeći vrijeme. Posjetili smo galeriju auta  gdje je bila izložena impresivna Tiriac collection i susreli se s nekim od najpoznatijih oldtimera. Prije našeg putovanja u Arad proveli smo zabavno prijepodne u Termama Bukurešt koje su opravdale svoj status najboljih u tome dijelu Europe. Ugostio nas je i Muzej znanstvenih eksperimenata u kojemu smo obnovili naše znanje iz fizikalnih i kemijskih eksperimenata, od kojih su nas neki ostavili doslovce bez daha. U Bukureštu smo imali priliku posjetiti impresivnu palaču Rumunjskog parlamenta i George Enescu filharmoniju. Iako nas se Bukurešt kao grad nije previše dojmio, o Aradu smo stekli potpuno drugačiju sliku. S prozora domova domaćina koji su nas ugostili, upijali smo čaroliju tog manjeg grada iz dana u dan i tako nam je sve više prirastao srcu. Prolazeći tim manjim ulicama i slušajući zanimljive priče o gradiću koje su nam prenijeli naši prijatelji, uživali smo u svakom koraku. Unatoč tome što je naš dom bio kilometrima udaljen i što je kiša neprestano padala, osjećali smo toplinu i dušu Arada. Neki stilovi koji su obilježili njegovu povijest i arhitekturu su secesija, art déco i neoklasicizam. Ta mješavina i građevine pastelnih boja davale su mu poseban šarm. Bukurešt i raskoš palače njegova parlamenta bili su potpuna suprotnost Aradu. Istražujući povijest obaju gradova stekli smo uvid u dva različita grada iste države i iskusili njezinu raznovrsnost. U rumunjskoj hrani, mogao se pronaći i dašak hrvatske tradicije. Mnoga se hrana priprema na sličan način kao i kod nas, ali ono što je ipak čini drugačijom su začini. Zanimljivo je kako tako mala količina sušenog bilja utječe na cjelokupni doživljaj kulture. Najpopularnije rumunjsko jelo bile su „sarmale“ koje su izgledom neodoljivo podsjećale na sarmu. Imali smo priliku uživati i u „zakuski“, prilogu sličnom ajvaru te popularnoj salati od patlidžana. Ovaj smo se put prvi put susrele i s rumunjskim jezikom čije je podrijetlo zapravo romansko. Zahvaljujući stečenom znanju iz latinskog i francuskog poneke smo riječi razgovoru čak uspjele „uhvatiti“. Zamijetile smo kako brzim govorenjem rumunjski zvuči pomalo slavensko te nije toliko poetičan i liričan kao što smo navikli da romanski jezici jesu. Unatoč velikoj razlici u našim materinskim jezicima, savršeno smo se razumjeli jer su glazba, znanost i prijateljstvo univerzalni.  

         Završetak projektnog tjedna u nama je pobudio podvojene osjećaje jer smo bile nesretne što je tjedan završio tako brzo, no u isto vrijeme sretne i ispunjene – jer sve što je lijepo, kratko traje. Nadamo se da ćemo u budućnosti imati prilike za ponovnu suradnju s našim novostečenim prijateljima iz Rumunjske te da ovaj put nije bio i jedini. 

Eva Jandrašek 3. g

Ova je publikacija ostvarena uz financijsku potporu Europske komisije. Ona izražava isključivo stajalište njenih autora i Komisija se ne može smatrati odgovornom pri uporabi informacija koje se u njoj nalaze.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...