XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Dojmovi Tjedna svemira 2023

Prvog dana, u srijedu 4.10. održali smo astro kviz o svemirskom poduzetništvu i o satelitima. Pobjednik je Borna koji će za nagradu dobiti boarding pass za lansiranje – iliti, njegovo ime će se upisati na memorijsku karticu koja će poletjeti s prvom hrvatskom kockicom u svemir i dugo (nadamo se) orbitirati na 510 km oko Zemlje. Čestitamo!

U četvrtak 5.10. ugostili smo voditeljicu projekta CroCube Danielu Jović koja nam je održala sjajno predavanje o tome što mi to točno lansiramo u svemir u veljači 2024. (osim Borne). Opisala nam je s poduzetničkog aspekta kako se to radi, odakle ideja i kako se na kraju to i provelo u djelo. Imali smo model satelita kockice u rukama i priču o prvom hrvatskom modulu koji će biti ugrađen u sam satelit. Čini se da Hrvatska otvara novu granu poduzetništva – svemirsku! Budućnost je tu! Hvala na inspiraciji!

U petak 6.10. smo se okupili u kinodvorani i uz kokice proveli popodne uz film… Ne, nije bio o Elonu Musku, već o poduzetnicima koji skupljaju “spice” (ne Spiceice) i preživljavaju u teškim uvjetima 🙂

Veliko finale ove godine imali smo posljednji dan Tjedna svemira, u utorak 10.10. kada nam je predavanje održao profesor Holger Bech Nielsen. Tamna materija je bitna tema suvremene astrofizike i fizike čestica i pitanje je kojim se modelom može opisati i može li se uopće uklopiti u standardni model fizike čestica ili će doći do promjena u opisu tog dijela fizike. Ono što nam profesor Nielsen kaže je da tamna materija mora postojati kako bi objasnila eksperimentalne podatke, ali točan opis (model) je još spekulacija koju tek treba potvrditi.

Poslije predavanja, otac teorije struna i modela tamne materije ostavio je poruku za buduće generacije te dao kratki intervju novinarskoj ekipi XV. gimnazije.

Do sljedeće godine,

stremite zvijezdama… postanite zvijezde!


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...