XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Dodjela Nagrade Soljačić, Nagrade Ante Žužul, S&T nagrade za informatiku i nagrada MZO maturantima za 2023.

Ministarstvu znanosti i obrazovanja održana je dodjela Nagrade Soljačić, Nagrade Ante Žužul, nagrade za informatiku tvrtke S&T Hrvatska i nagrada Ministarstva znanosti i obrazovanja maturantima koji su ostvarili izniman uspjeh na državnoj maturi u školskoj godini 2022./2023.

Učenik 4.E, XV. gimnazije Andrej Nikšić, dobitnik je Nagrade Soljačić. Riječ je o nagradi od 5.000,00 američkih dolara koje donira profesor prestižnog sveučilišta Massachusetts Institute of Technology (MIT) u Bostonu, Marin Soljačić. Profesor Soljačić nekadašnji je učenik XV. gimnazije.

Nagrada se dodjeljuje za izniman uspjeh na Državnoj maturi u području matematike i fizike. Andrej je na maturi imao 100% bodova iz Fizike, 98,33 posto iz Matematike te 96,36 na ispitu iz Hrvatskog jezika. Čestitamo Andreju na ovom izvrsnom postignuću!

Marin Soljačić i Andrej Nikšić (Foto: HINA, MZO)

Podsjetimo da je u devet godina postojanja Nagrade ona pet puta pripala učenicima XV. gimnazije. Podsjetimo se prijašnjih dobitnika Nagrade iz naše škole: Ivan SkeledžijaNikola JalšenjakMarijan Višić i Matko Trupinić.

Utemeljitelj nagrade Marin Soljačić kazao je da trud, odanost i strast današnjih dobitnika prema učenju nešto što treba cijeniti i slaviti.

„Sve što ste postigli nije samo pokazatelj vaše strasti za učenjem već vaše snage i hrabrosti. Neka vam nagrada posluži kao podsjetnik na ono što ste postigli, ali i na to koliko još možete postići”, rekao je, uz poruku da nastave s radom, istraživanjem i nikad ne prestanu učiti.

Dobitnik nagrade, Nikšić, istaknuo je da je školovanje njihovih generacija bilo obilježeno otežavajućim okolnostima – pandemijom koronavirusa, nastavom na daljinu te potresom, a nagrade su, kaže, dokaz da se trud i upornost isplate.

Nagradu za informatiku, u iznosu od 5000 eura, koju dodjeljuje tvrtka S & T Hrvatska osvojio je Mate Marjanović iz Gimnazije Pula. Marjanović je ostvario sto posto bodova iz Informatike i Matematike.

Nagradu Ante Žužul za najbolji rezultat iz hrvatskoga jezika i povijesti u iznosu od 5000 eura osvojila je Dorotea Pešun, učenica Gimnazije Sisak.

MZO je nagradio najbolje maturante novčanim iznosom od 333 eura te posebnim priznanjima prema kriteriju – učenici koji su ostvarili najbolji rezultat na obveznim ispitima državne mature (najbolji prosjek riješenosti obveznih ispita na višoj, A razini; ukupno 20 učenika). Od ukupno 20 osoba s najboljim prosjekom, njih sedam (35%) je iz XV. gimnazije. Među najboljima su:

Ana Pažulinec, 4.E
Andrej Nikšić, 4.E
Borna Ljevar, 4.E
Dijana Kolezarić, 4.D
Dominik Džakula, 4.C
Emil Popović, 4.B
Luka Jukić, 4.B

Čestitamo svima na ovom izvrsnom rezultatu!

MZO je nagradio i najbolje maturante strukovnih škola koji su ostvarili 100 posto na nekom od ispita, uz uvjet da su položili sve obvezne ispite (sedam učenika) te učenike koji su dva ispita riješili 100 posto, a nisu ni u jednoj od prijašnjih kategorija (jedan učenik).

Preuzeto s MZO/Hine.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...