XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Ivan Skeledžija – dobitnik nagrade “Marin Soljačić”

Naš maturant, učenik 4.b razreda, Ivan Skeledžija dobitnik je “Nagrade Soljačić” u iznosu od 5000 američkih dolara jer je na ovogodišnjoj državnoj maturi ostvario 100% rezultat iz Matematike (A razina) i Fizike (A razina) te 95.625% iz Hrvatskog jezika (A razina)! Čestitamo našem Ivanu na ovom izvrsnom rezultatu koji je ostvario!

ZAGREB, 13. srpnja 2015. (Hina) – Maturant zagrebačke XV. gimnazije Ivan Skeledžija dobitnik je “Nagrade Soljačić” u iznosu od 5000 američkih dolara jer je na ovogodišnjoj državnoj maturi postigao najbolji rezultat iz matematike i fizike, čime je osigurao nagradu kojom jedan od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika mlađe generacije, Marin Soljačić, motivira učenike iznimno talentirane za te predmete.

Zagrebački maturant postigao je stopostotnu riješenost ispita iz predmeta Fizika i Matematika na A razini, a kako se ove godine nekoliko učenika istaknulo istim rezultatom, daljnji kriterij bio je rezultat ispita iz Hrvatskog jezika, također na A razini.

Skeledžija je na ispitu iz Hrvatskog jezika ostvario 95.625 posto i to ga smješta na prvo mjesto, kazala je Hini glasnogovornica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Ana Franić Božić.

Soljačić: I meni su nagrade bile motivirajuće

Novčanu nagradu u iznosu od oko 33.500 kuna uspostavio je ove godine hrvatski znanstvenik Soljačić, i sam dobitnik prestižnih nagrada za znanstveni rad, kako bi “odao posebno priznanje mladim ljudima u Hrvatskoj, iznimno talentiranima za fiziku i matematiku, pokazao im da se izvrsnost prepoznaje i cijeni, i dao im dodatnu motivaciju za daljnji akademski rad i napredak”.

I njemu su, kaže, mnoge od nagrada koje je dobio tijekom svog života, a koje su uspostavili imućni donatori Pappalardo, MacArthur ili Blavatnik, u karijeri bile posebno motivirajuće.

Soljačić je profesor na odsjeku za fiziku Massachusetts Institute of Technology (MIT) u Bostonu i jedan je od tri dobitnika “Blavatnik Awards for Young Scientists”, američke nagrade za najbolje znanstvenike mlađe od 42 godine.

Soljačiću je u New Yorku uručeno priznanje za najboljeg mladog fizičara u SAD-u u 2014., a kao i preostala dva laureata, dobio je novčanu nagradu od 250.000 američkih dolara.

“Zbog toga sam, sada kada i ja imam financijske mogućnosti da to učinim, odlučio pokrenuti nagradu koja bi motivirala talentirane studente u Hrvatskoj, i to na poljima koja su mi iznimno draga – fizici i matematici”, navodi Soljačić.

Nagradu će uručiti Soljačić i ministar Mornar

Nagradu će dobitniku 31. srpnja u Ministarstvu znanosti uručiti osobno Soljačić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar, a najavili su da će biti dodijeljena i idućih godina.

Skeledžija je Hini izajvio kako mu je drago da je Soljačić odlučio svake godine nagraditi najbolje u matematici i fizici jer je to dobra motivacija za učenike i studente.

“Prije polaganja državne mature nisam očekivao da ću nagradu dobiti baš ja, ali nakon što sam vidio rezultate mature, počeo se nadati”, kaže. Skeledžija se namjerava upisati na zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva, a nagradu će “potrošiti na sebe i možda uložiti nešto u dionice”.

Mediji o Ivanu:

HRT

Dnevnik.hr

Večernji list

Index

Tportal

Poslovni dnevnik


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...