XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

5 najboljih knjiga za odmor – 1.dio

Tomislav ZAGODA: Križni put Gustava S. – zagrebački maturant Gustav piše debeo hrvatski roman i muku muči sa svojom djevojkom Bugom, amazonkom koja želi spasiti svijet. Pisan u dnevničkoj formi prati njegova razmišljanja, dogodovštine, dvojbe i nade tipične za nadobudnog tinejdžera. Smiješan i zabavan roman pisca srednje generacije čija su djela prožeta humorom u kojemu se mogu identificirati i sadašnji i bivši maturanti.

Ann PATCHETT: Nizozemska kuća – ovo remek-djelo američke spisateljice dobilo je odlične kritike u cijelom svijetu. Nakon II. svjetskog rata Cyril kupuje raskošno imanje za svoju suprugu i djecu. Nakon njezinog misterioznog odlaska u kuću ulazi uskoro buduća supruga i život kćeri Maeve i sina Dannyja nepovratno će se promijeniti. Potresna saga uokvirena neobičnom kućom koja postaje izgubljeni dom proteže se kroz pet desetljeća.

Becky ALBERTALLI: Leah na prekretnici – nastavak uspješnice S ljubavlju, Simon  prati njegovu najbolju prijateljicu Leah. Njezin je život uzbudljiv poput glazbe koju stvara svojim bubnjevima, a ta netipična tinejdžerica pokušava se nositi sa svojom debljinom, majčinim životnim stilom, propitivanjima svoje seksualnosti koja se dodatno zakomplicira kad se zaljubi. Autorica je psihologinja posvećena radu s adolescentima.

Irena DOUSKOVA: Ponosni Budi – roman češke spisateljice u središte postavlja hrabru i bistru osnovnoškolku Helenu, čiji život nije jednostavan ni lak, ali joj u tome pomaže njezin uzor – ponosni i ustrajni Budi. Živeći s majkom i očuhom glumcima susreće se s obiteljskim nesuglasicama i svađama, ali i sa svijetom umjetnosti, a kroz razgovore odraslih o politici, ljubavi, bolesti i smrti stvara vlastite zaključke o zbilji 70-ih godina u Čehoslovačkoj.

Martin PAGE: Kako sam postao glup – potaknut rečenicom iz Biblije: „Što više znanja, to više boli.“ francuski pisac  stvorio je svog junaka Antoinea, sjajnog i neodlučnog studenta čija boljka je nemiran duh. Divlji i tjeskobni roman nudi zabavnu ležernost dok ga čitamo, a na kraju ćemo se morati složiti s junakovim/piščevim satiričnim pogledom na svijet u kojemu živimo.

Dragi naši učenici, važno je da se barem na kratko odmorite i predahnete od napornog učenja, izađete na svježi zrak, nazovete prijatelja ili odvojite 10-tak minuta za opuštanje uz neku od ovih knjiga. Odmor je jedan od ključnih faktora uspjeha!

vaše knjižničarke


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...