XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Pogledaj – izaberi -pročitaj

Jean-Claude CARRIÈE: Izvolite, gospodine Einstein! – jedan od najuglednijih suvremenih francuskih književnika donosi duhovitu priču o velikom znanstveniku kroz priču o mladoj djevojci koja stiže iz nekog budućeg vremena i u neimenovanom gradu Srednje Europe pojavljuje se u Einstenovom uredu. Nije li to dokaz da njegova teorija relativnosti, barem ponekad, doista funkcionira?

Amélie NOTHOMB: Ni Evina ni Adamova – u ovoj autobiografskoj prozi Amélie otkriva vezu i razliku Istoka i Zapada kroz ljubavnički odnos s Japancem Rinrijem. Dok ona osjeća ljubavničku naklonost bez romantičnog ushita, on prema njoj gaji tipičnu „francusku“ ljubav. Vječna priča o mladenačkoj ljubavi istodobno je vrlo obična i vrlo neobična, vrlo stara i vrlo suvremena.

Michela MURGIA: Chirú – talijanska autorica u svom romanu kontemplira o složenom odnosu učitelja i učenika te o poziciji žene i važnosti moći u svim aspektima života. Unatoč razlici od dvadeset godina, glumica Eleonora i violinist Chirú, podijelit će njezina životnja znanja i vještine te njegovu svježinu pogleda i energiju. Intrigantno propitivanje rubnih tema međuljudskih odnosa.

Evald FLISAR: Pogledaj kroz prozor – višeslojna priča o prijateljstvu, empatiji i zabludama suvremenog svijeta ispričana  kroz prizmu osebujnog petnaestogodišnjaka koji nas svojim razumijevanjem međuljudskih odnosa tjera da i sami počnemo razmišljati što u današnjem svijetu smatramo normalnim i ispravnim. Roman cijenjenog slovenskog pisca privlači stilskom dorađenošću.

Robert SEETHALER: Trafikant  – u romanu nagrađivanog austrijskog pisca upoznajemo  mladog Franza koji iz idilične provincije 1937. godine stiže u kozmopolitski Beč raditi kao trafikant. Jedna od stalnih mušterija bit će mu čuveni profesor i utemeljitelj psihoanalize Sigmund Freud s kojim razgovara o ženama i ljubavi. No nacistički režim prisilit će obojicu na drastične odluke…


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...