XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

U veljači čitamo…

Veljača je posljednji pravi zimski mjesec. Jedino tomu mjesecu naziv je ženskoga roda. Smatra se da naziv veljača označava dane koji postaju sve velji, tj. veći, duži pa ćete ovog mjeseca sigurno pronaći vremena i za uživanje u čitanju knjiga. Za vas smo izabrali:

Carol BIRCH: Jamrachova menažerija – epska priča britanske autorice o pustolovinama Jaffyja Browna koji se pridružuje u ekspediciji brodom Jamrachu, neobičnom istraživaču, poduzetniku i kolekcionaru najčudesnijih bića. Tako počinje dugogodišnje prijateljstvo i morska i povijesna priča o vjeri, prijateljstvu, ljubavi i opasnostima koja oživljava mirise, slike i okuse 19. stoljeća vodeći nas od londonskih dokova do oluja Indijskog oceana.

  • Emma CLINE: Djevojke – fascinantan roman temelji se na priči o kvazihipijevskoj američkoj komuni Charlesa Mansona odgovornoj za seriju brutalnih ubojstava 1969. godine. Usamljena tinejdžerica Evie pridružuje se skupini slobodoumnih i opuštenih djevojaka i tako biva uvučena u krug komune ne sluteći da ulazi u mračan svijet nasilja. Autorica kirurškom preciznošću prodire u um svojih junakinja i dočarava kako lako stvari mogu poći u krivom smjeru…

  • Gilles LEGARDINIER: Sutra prestajem! – roman francuskog pisca i scenarista donosi priču o mladoj i pomalo otkačenoj Julie. Dosad je učinila već prilično gluposti u životu, ali tek se sprema za najveću dosad. Naime, zaintrigirana privlačnim neznancem dat će mašti oduška upuštajući se u sve nevjerojatnije ludosti jednu za drugom ne bi li razotkrila njegovu tajnu i osvojila ga. Luckast, ali iskren i dirljiv roman osvaja majstorskim pripovijedanjem.
  • Olja SAVIČEVIĆ IVANČEVIĆ: Adio kauboju – djelo naše priznate spisateljice koje je lani osvojilo francusku nagradu za debitantski roman. Kad se Ruzinava jednog ljeta vraća u primorsko mjestašce počinje uzbudljiva priča o njezinom bratu i Braći Irokezima, o dvije sestre i njihovoj majci, o generaciji koja se osipa, o lokalnom gazdi, lažnim herojima, istrazi o jednoj smrti i mnogim drugim tajanstvenim i zanimljivim zbivanjima. Ispričan kroz poetske fragmente vrtoglavo vodi do velikog finala.
  • Andrés BARBA: Blistava republika – nagrađivani roman španjolskog pisca srednje generacije mračna je priča o dječjoj strahovladi u tropskom gradu San Cristóbalu. Trideset dvoje djece nepoznatog podrijetla i jezika nasilnički se ponašalo prema stanovnicima što doznajemo iz kronike napisane dvadeset godina kasnije satkane od činjenica, dokaza i glasina o prevrednovanju ideja reda i nasilja. Napeta i uznemirujuća priča podsjeća na Gospodara muha W. Goldinga i otvara brojna pitanja.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...