XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Europska prirodoslovna olimpijada – EOES 2021

Predstavnici Hrvatske, učenici do 17. godina, i ove su godine sudjelovali na Europskoj prirodoslovnoj olimpijadi (engl. European Olympiad of Experimental Science, EOES) te osvojili zlatne i srebrne medalje.

Ovogodišnje natjecanje trebalo se održati u Szegedu, Mađarska, no zbog pandemije i nemogućnosti putovanja učenici su eksperimentalne zadatke iz prirodoslovlja rješavali u Zagrebu na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Natjecanje se održavalo od 9. do 14. svibnja 2021, a sudjelovalo je oko 120  učenika iz 19 zemlja članica Europske unije. Od 38 timova, naši su timovi zauzeli šesto i sedmo mjesto.

U hrvatskim timovima su bili učenici koji su prošli selekciju putem školskih, županijskih i državnih natjecanja te dodatnog testiranja na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu:

Tim A (srebrna medalja): 

1. Filip Vučić (I. gimnazija, Zagreb)

2. Petar Jukić (XV. gimnazija, Zagreb)

3. Nika Tretinjak (XV. gimnazija, Zagreb)

Tim B (zlatna medalja):

1. Borna Perković (III. gimnazija, Split)

2. Lovro Mirković (XV. gimnazija, Zagreb)

3. Jelena Glasovac (XV. gimnazija, Zagreb)

Europska prirodoslovna olimpijada je natjecanje namijenjeno učenicima mlađim od 17 godina koji se natječu timski u rješavanju interdisciplinarnih praktičnih zadataka iz fizike, kemije i biologije. Od natjecatelja se zahtijeva spretnost u eksperimentalnom radu i obradi podataka te znanstveni pristup rješavanju problema.

Izbor hrvatskih natjecatelja za Olimpijadu provodi se kroz sustav školskih, županijskih i državnih natjecanja u organizaciji i pod nadzorom Agencije za odgoj i obrazovanje i stručnih državnih povjerenstava za pojedina područja. Nakon održanih natjecanja na testiranje se pozivaju učenici koji su postigli najbolje rezultate na državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije. Nakon testiranja i odabira učenika organizirane su pripreme za natjecanje na PMF-u.

Mentori koji su sudjelovali u odabiru i pripremama učenika, te pripremi laboratorija i prijevodima zadataka na natjecanju djelatnici su Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF-a) Sveučilišta u Zagrebu: Tajana Begović (kemija), Andreja Lucić i Petra Cvjetko (biologija) i Krešo Zadro (fizika). Sudjelovanje naših timova na Olimpijadi financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...