XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

IChO 2018

Na jubilarnoj, 50. Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi u Bratislavi i Pragu, hrvatski predstavnici osvojili su dvije srebrne i dvije brončane medalje. Srebrne medalje osvojili su Ilija Srpak (Prva gimnazija, Varaždin) i Janko Čivić (III. gimnazija, Osijek), dok su brončane medalje osvojili naš Matko Petrović i Borna Šimić (Gimnazije “Matija Mesić”, Slavonski Brod).

50. Međunarodna kemijska olimpijada (50th International Chemistry Olympiad) održala se u Slovačkoj i Češkoj. Jubilarna olimpijada trajala je jedan dan dulje nego što je uobičajeno (od 19. do 29. srpnja, 2018.) i iznimno se održavala u dva grada (Bratislavi i Pragu). Pripreme učenika za ovo veliko natjecanje počele su još u prosincu 2017. i odvijale su se sve do sredine travnja 2018. Pripreme su započete s pedesetak učenika iz cijele Hrvatske koji su se u dosadašnjem školovanju istaknuli na natjecanjima iz kemije.

Hrvatski natjecatelji, svi ovogodišnji maturanti, osvojili su dvije srebrne i dvije brončane medalje. Sa srebrnim medaljama vratili su se Ilija Srpak i Janko Čivić, a sa brončanima Matko Petrović i Borna Šimić. Ista je četvorka ove godine u travnju predstavljala Hrvatsku na 52. Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi u Bjelorusiji. Borna je sudjelovao i na međunarodnim matematičkim olimpijadama, a Ilija je po broju sudjelovanja na međunarodnim natjecanjima iz kemije, astrofizike i prirodnih znanosti pravi rekorder – ovo mu je jedanaesto po redu međunarodno natjecanje i jedanaesta medalja, te treće natjecanje na kojemu mu je izmaklo zlato za manje od 1%.

Uspjeh naših olimpijaca nije slučajan. U 19 olimpijada (Hrvatska se natječe od 2000. godine), hrvatski natjecatelji (76 natjecatelja, ali 56 učenika jer su neki sudjelovali više puta) osvojili su do sada 51 medalju: 35 brončanih, 14 srebrnih, dvije zlatne medalje, 7 pohvalnica. Svi koji su dovoljno stari (osim dvojice), doktorirali su (većinom na poznatim europskim i američkim sveučilištima), a oni mlađi rade na doktorskim disertacijama ili su još studenti (ali razmišljaju o dokoratu).

Olimpijada je bila izuzetno dobro organizirana i sva u slavljeničkom slavlju (neki detalji: vatromet na završnoj večeri; pratnja olimpijaca s policijom na konjima; poštanska marka namijenjena Olimpijadi; specijalni vlak Bratislava-Prag samo za olimpijce; periodni sustav elemenata od kolača). Za služeno otvaranje i praktični dio natjecanja bilo je zaduženo Sveučilište u Bratislavi, a za teorijski dio natjecanja i završnu svečanost, Sveučilište u Pragu. U izradi zadataka sudjelovali su bivši olimpijci čija suma medalja doseže broj 20. Ovo je ujedno bilo i najveće natjecanje do sada, natjecalo se 300 učenika iz 76 država.

Učenike su na putu pratili akademik Tomislav Cvitaš, doc. dr. Branimir Bertoša i prof. dr. sc. Branka Zorc, koji su ujedno i voditelji grupe znanstvenika, nastavnika i studenata koja je natjecatelje pripremala za sudjelovanje na kemijskoj olimpijadi. Odlazak hrvatske ekipe na natjecanje financiralo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te mnogobrojni sponzori.

Izvor: Hrvatsko kemijsko društvo


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...