XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

FIRST Global Challenge 2017

Dobre vijesti došle su nam sa svjetskog robotičkog natjecanja FIRST Global Challenge koje se od 16. do 18. srpnja održavalo u Washington D.C. u Sjedinjenim Američkim Državama. Hrvatski tim činili su učenici srednjih škola Leon Stjepan Uroić (XV. gimnazija, Zagreb), Matej Đudarić i Ema Kristina Krnjajić (Tehnička škola Ruđer Bošković, Zagreb), uz mentoricu doc. dr. sc. Anu Sović Kržić s Fakulteta elektotehnike i računarstva. Izbor i pripreme hrvatske reprezentacije organizirao je i proveo Hrvatski robotički savez. U konkurenciji od 163 tima (158 država, ekipe koje su predstavljale kontinente i ekipa Hope – izbjeglice) naš tim je u konačnom poretku zauzeo odlično 24. mjesto.

Samo natjecanje se odvijalo u šest robotskih igri. U svakoj igri se suprotstavljaju dva saveza Hydro i Aqua. Svaki savez čine 3 slučajno izabrane države. U svakoj igri savezi se mijenjaju. Prije početka igre timovi dogovaraju strategiju kako bi njihov savez osvojio što više bodova. Bodovi koje osvoji savez pripisuju se svim članovima saveza. Konačni rezultat ovisi o radu cijelog saveza, o kvaliteti robota svakog člana saveza, koncentraciji natjecatelja koji upravljaju tim robotima, te o kvaliteti WiFi veze koja povezuje upravljače i robote. Robote su natjecatelji sagradili u svojim matičnim državama. Svi timovi su dobili isti zadatak i iste dijelove, bez uputa. Kroz nešto manje od tri mjeseca priprema trebalo je sastaviti robota koji će čistiti rijeku od štetnih kemikalija. Čista voda je predstavljena plavim lopticama, štetni sastojci narančastim. Plave loptice je trebalo skupiti i odnijeti u rezervoar (1 loptica = 1 bod), dok je narančaste trebalo odnijeti u laboratorij (1 loptica = 4 boda). Na kraju 2,5 minutne igre stiže poplava. Ukoliko se robot uspije objesiti na šipku i ostati visjeti u zraku nakon završetka igre to je dodatnih 20 bodova.

Hrvatski tim je prvi dan natjecanja završio na 4. mjestu upisavši tri pobjede u tri igre i ukupno 293 boda. U prvoj smo bili u savezu sa Irskom i Finskom, u drugoj sa Ciprom i Nigerijom, a u trećoj sa Litvom i Solomonskim otočjem. Drugi dan natjecanja započeo je još jednom pobjedom (u savezu sa Nigerom i Panamom), te smo i nakon četvrtog kruga igara zadržali 4. poziciju. U petom krugu smo u savezu imali predstavnike Ujedinjenih Arapskih Emirata i Srbije. Članovi hrvatske ekipe su iskoristili vrijeme između dvije igre i podijelili svoje znanje sa kolegama iz susjedne države, te im pomogli dograditi robota. Naš tim je nakon petog kruga zadržao odlično 5. mjesto u ukupnom poretku s 467 bodova. Šesta igra nam ipak nije bila sretna: Cipar je imao tehničkih problema, a treći član tima je bila Venezuela koja je imala relativno lošeg robota. U konačnici hrvatski tim je završio na 24. mjestu s 519 bodova. Pobjednički Tim Europa je imala 716 bodova, dok je posljednji Vanuatu imao 237 bodova.

Cijelo natjecanje je pratio prijenos uživo, a moguće je pogledati i snimke:
otvorenje
prvi dan
drugi dan

Više na facebook stranici Hrvatskog robotičkog saveza.

Ovo je odličan rezultat hrvatskog tima jer konačni rang ne ovisi samo o robotu i ekipi, već i o predstavnicima ostalih država s kojima je hrvatski tim bio u kombinaciji. Potrebna je suradnja, mudra taktika i pomaganje država međusobno. Dodatni problem može nastati i u komunikaciji i razgovoru na raznim jezicima (sa čime naši učenici nemaju baš nikakvih problema). Hrvatski srednjoškolci su pokazali kako jezik nije prepreka, kako granice ne postoje i kako svi zajedno trebamo raditi na razvoju društva budućnosti, kako u razvoju robotike, tako i u održivom razvoju i zaštiti okoliša.

Sudjelovanje hrvatskog tima su potpomogli: GDi, VIPnet, AVL-AST d.o.o., općina Križ, grad Popovača, Sisačko-moslavačka županija i BI-graf.

Izvor: U ime hrvatskog tima, Doc. dr. sc. Ana Sović Kržić

FOTO: Hrvatski robotički savez


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...