XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

18. svjetska geografska olimpijada (IGeO 2022)

Na 18. svjetskoj geografskoj olimpijadi (International Geography Olympiad), održanoj od 12. do 17. srpnja 2022. godine u organizaciji Francuskog nacionalnog geografskog odbora i najvišeg upravnog tijela Svjetske geografske olimpijade, hrvatski su predstavnici osvojili čak četiri medalje!

Hrvatsku su predstavljali učenici XV. gimnazije Andrej Nikšić i Luka Protulipac te Josip Rončević (Srednja škola Petra Šegedina, Korčula) i Ivan Vukadinović (II. gimnazija, Split). U konkurenciji 209 natjecatelja iz 54 države sa svih kontinenata osim Antarktike, Luka Protulipac osvojio je srebrnu medalju, dok su Ivan Vukadinović, Andrej Nikšić i Josip Rončević osvojili brončana odličja. Čestitamo Luki i Andreju te Ivanu i Josipu kao i svim njihovim mentorima na ovom izvrsnom rezultatu!

Predstavnici Hrvatske na ovom natjecanju odabrani su na temelju više sudjelovanja i ostvarenih rezultata na Državnim natjecanjima iz geografije te na temelju dodatnih kvalifikacija koje su provedene u organizaciji Hrvatskog geografskog društva. Učenike su na Olimpijadu vodili doc. dr. sc. Ivan Šulc i Ivan Ivić, asistent s Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a sudjelovanje ekipe organiziralo je Hrvatsko geografsko društvo uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja. Osim voditelja ekipe, na ovogodišnjoj Olimpijadi sudjelovala je i doc. dr. sc. Dubravka Spevec u svojstvu članice najvišeg upravnog tijela Svjetske geografske olimpijade. 

Članovi hrvatskog olimpijskog tima ovogodišnjim rezultatima nastavili su proslavljati hrvatsku geografiju i Republiku Hrvatsku. Hrvatski olimpijski tim je od 2011. godine, od kada redovito sudjeluje na Svjetskoj geografskoj olimpijadi, osvojio ukupno 31 medalju – 7 zlatnih, 10 srebrnih i 14 brončanih. Stoga i učenici i tim koji ih je pripremao zaslužuju velike čestitke!

Svjetska geografska olimpijada po drugi je puta održana u potpunosti online, ove godine u organizaciji Francuskog nacionalnog geografskog odbora. Hrvatski su predstavnici sve dijelove ispita pisali u privremenim prostorijama Geografskog odsjeka, koji zbog obnove svoje zgrade na Marulićevom trgu u Zagrebu, privremeno djeluje na Sveučilišnom kampusu Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Kao i prethodnih godina, natjecateljski je dio Olimpijade podijeljen na tri dijela – pisani, multimedijski i terenski ispit, pri čemu pisani i terenski ispit nose 40 %, a multimedijski ispit 20 % ukupnog broja bodova. Pisani ispit sastojao se od pet različitih tema s problemski orijentiranim pitanjima kojima se provjeravaju vještine analiziranja prostornih pojava i procesa, uočavanja uzročno-posljedičnih veza i obrazaca te samostalnog zaključivanja. Terenski ispit sastojao se od dva segmenta i njime se provjeravaju vještine vezane uz uočavanje i analizu prostornih procesa na terenu, sposobnost problemskog razmišljanja i rješavanja prostornih problema, te kartografske (izrada, analiza i čitanje sadržaja karte) i grafičke vještine (izrada dijagrama, profila, skica i tablica). Multimedijski se ispit sastojao se od niza zadataka koje su učenici rješavali na računalu uz pomoć kartografskih i grafičkih izvora.

Kao i prethodnih godina, zbog koncepcijskih razlika između Svjetske geografske olimpijade i našeg nacionalnog natjecanja, provedene su višednevne pripreme u razdoblju od 17. lipnja do 1. srpnja 2022. godine. Te su pripreme obuhvaćale razvoj vještina rješavanja prostornih problema, razvoj novih geografskih vještina (posebno kartografskih i grafičkih) te istraživanje i prezentaciju rezultata istraživanja na posteru. Učenike su za natjecanje pripremali djelatnici Geografskog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu, ujedno i članovi Hrvatskog geografskog društva: doc. dr. sc. Ružica Vuk, doc. dr. sc. Ivan Čanjevac, doc. dr. sc. Mladen Maradin, doc. dr. sc. Ivan Šulc, asistent Ivan Ivić te stručna suradnica Katarina Pavlek. 

Izvor i foto: PMF Geografija


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...