XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Tema peta – Treba li nam vremeplov za povratak u sadašnjost?

Dozvolite si prihvaćanje ovoga trenutka upravo onakvim kakav on jest
i prihvaćanje sebe upravo onakvima kakvi jeste
.“ (Jon Kabat-Zinn)

Autor: Valentin Lapaine, prof. ([email protected])

O čemu razmišljate u ovom trenutku, dok čitate ovaj tekst? Jeste li potpuno usredotočeni na njega? Odvlače li vam pažnju mobitel ili zvukovi iz okoline? Opterećujete li se čime što ste rekli ili učinili? Brinete li o događajima koje očekujete u bližoj ili daljoj budućnosti? Rezultati psihologijskih istraživanja pokazuju da ljudi znatan dio vremena nisu potpuno usredotočeni na ono čime se trenutačno bave. Zanimljivo je i da su manje sretni kad im misli lutaju, neovisno o čemu razmišljaju.

Dobra je vijest da se, uz vježbu, moguće bolje usmjeriti na ono što se događa u sadašnjem trenutku, odnosno moguće je postići stanje usredotočene svjesnosti ili pomnosti (eng. mindfulness). To stanje uključuje prihvaćanje onoga što nam se trenutačno događa i vlastitih iskustava bez prosuđivanja tih događaja i iskustava kao dobrih ili loših. Osobe koje ovladaju tom vještinom brže postanu svjesne činjenice da su počele sanjariti i mogu lakše preusmjeriti pažnju na sadašnjost i na ono čime se trenutačno bave. Usredotočena svjesnost ima mnoge znanstveno utvrđene korisne učinke, poput poboljšanja radnog pamćenja i uspjeha na ispitima, ublažavanja stresa, smanjenja rizika za poremećaje vezane uz upalne procese, kao i ublažavanja patnji uzrokovanih kroničnim tjelesnim bolestima i različitim psihičkim poremećajima.

Kako postići usredotočenu svjesnost? Slijedi nekoliko savjeta:

  • Kad radite bilo što, nastojte se posvetiti samo tome. Načelno govoreći, brže ćete i kvalitetnije obaviti određen zadatak ako ne pokušavate u datom trenutku „žonglirati“ pažnjom i svako je malo prebacivati između dvaju, triju ili više različitih sadržaja.
  • Povremeno se zapitajte jeste li u potpunosti usredotočeni na ono što trenutačno radite. Očekivano je i posve normalno da vam misli s vremena na vrijeme vrludaju. To je potrebno osvijestiti i prihvatiti, a ne zamjerati si. Uz vježbu, rjeđe će vam se dogoditi da vam misli odlutaju, a kad se to i dogodi, bit će vam lakše vratiti pažnju.
  • Usredotočenu svjesnost možete primijeniti u različitim aktivnostima. Pokušajte usmjeriti pozornost na svoje misli i osjetila (vid, sluh, njuh i dr.) prilikom disanja, razgovora, čitanja, hranjenja, hodanja, tjelovježbe, vožnje, boravka u prirodi, uživanja u umjetničkim djelima ili tijekom koje druge aktivnosti.
  • Na internetu možete pronaći različite vođene meditacije (npr. na engleskom jeziku na https://palousemindfulness.com/, s lijeve strane stranice, pod „Practices“ ) i aplikacije za mobitel (npr. Headspace, Calm i Aura).
  • Želite li saznati više o vještini usredotočene svjesnosti i bolje ovladati njome, predlažem vam da prođete besplatni tečaj koji je osmislio Jon Kabat-Zinn, liječnik koji istražuje utjecaj primjene usredotočene svjesnosti na zdravlje. Tečaj je na engleskom jeziku, a također ga možete pronaći na gornjoj adresi.

Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...