XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

ACSL – o natjecanju

ACSL (American Computer Science League, www.acsl.org) je otvoreno međunarodno informatičko natjecanje učenika srednjih škola. Od 1979. godine ACSL okuplja najbolje učenike srednjih škola većinom iz Sjedinjenih Američkih Država. Ove je godine u kvalifikacijama za finalni turnir sudjelovalo preko 200 timova dok je na samom All-Star finalu u Bostonu sudjelovalo 87 timova iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Rumunjske, Hrvatske, Slovenije, Južne Koreje i Egipta. Žao nam je što smo bili jedina škola iz Republike Hrvatske te što učenici Prve gimnazije Varaždin nisu sudjelovali na finalu iako su to svojim izvrsnim nastupom u kvalifikacijama zaslužili.
Na samom natjecanju, ovisno o uzrastu i stupnju znanja učenici su podijeljeni u 3 kategorije: Juniori, Intermediate i Seniori. Ovisno o broju učenika u timu razlikujemo timove 3 i 5. XV. gimnazija se samo natječe u jačoj kategoriji od 5 učenika.
Kroz 4 kola kvalifikacija učenici pojedinačno rješavaju po jedan zadatak iz programiranja i 5 zadataka iz teorije. Njihov pojedinačni učinak se zbraja i čini ukupan rezultat tima. Nakon 4 kola, organizator na osnovu timskog rezultata poziva školu na finalni turnir, All-Star natjecanje. Pet učenika s najboljim učinkom iz kvalifikacija postaju članovi tima i dobivaju priliku putovati u SAD-e. Uvijek se dogodi da su pojedinačni rezultati toliko dobro da se nakon 4 kola ne mogu odabrati članovi tima. Zbog toga se moramo „pripetavati“.
Od prvog nastupa 1995. godine, XV. gimnazija je 14 puta sudjelovala na finalnim turnirima koji se uvijek održavaju u SAD-u. Ukupno je osvojeno 12 prvih, 10 drugih i 3 treća timska mjesta. Pamte se godine:

 • All-Star ACSL 2005., Emmaus HS, PA
  • Junior 5: 2 mjesto, Intermediate 5: 2 mjesto, Senior 5: 1 mjesto
 • All-Star ACSL 2006., Lakota East HS, OH
  • Junior 5: 2 mjesto, Intermediate 5: 1 mjesto, Senior 5: 1 mjesto
 • All-Star ACSL 2008., Marriotts Ridge HS, MD
  • Junior 5: 4 mjesto, Intermediate 5: 3 mjesto, Senior 5: 1 mjesto

2009. godine put smo otkazali zbog prijetnje svinjskom gripom, a i organizatori su promijenili pravila i od te godine su se stranci smjeli natjecati samo između sebe.
2013. organizator je dozvolio da se stranci smiju natjecati sa svojim američkim kolegama te smo se ponovno uključili u natjecanje. Od tada naši timovi redovito završavaju na pobjedničkom postolju.

 • 2013. All-Star ACSL 2013., Raleigh, North Carolina
  • Junior 5 tim – 2. mjesto, Intermediate 5 tim – 3. mjesto
 • 2013./2014. All-Star ACSL 2014., Denver, Colorado
  • Junior 5 tim – 1. mjesto, Intermediate 5 tim – 2. mjesto
 • 2014./2015. All-Star ACSL 2015., Orlando, Florida
  • Junior 5 tim – 1. mjesto, Intermediate 5 tim – 4. mjesto, Senior 5 tim – 1. mjesto

Finale (All-Star) sastoji se od dva dijela, programerskog i teoretskog. U prvom dijelu učenici tijekom tri sata zajedničkim naporima rješavaju 4 (J), 5 (I) ili 6 (S) zadataka. U drugom dijelu svaki član tima 45 (J) ili 60 (I i S) minuta samostalno rješava 8 (J) ili 12 (I, S) teoretskih zadataka. Na kraju, svi bodovi se zbrajaju i to je zajednički učinak tima. Tim je jak koliko je jaka njegova najslabija karika.
Za programerski dio natjecanja učenici se spremali na zajedničkim pripremama za sva domaća (AZOO & HSIN natjecanja, HIO, Izborne pripreme)  i međunarodna natjecanja iz informatike (CEOI, IOI). Učenike pripremaju njihovi profesori informatike, a veliku pomoć imaju u nekadašnjim učenicima natjecateljima, a sada studentima zagrebačkih fakulteta. Samostalni rad svakog učenika temelj je napretka i svatko od njih to radi iz zadovoljstava.
Za teoretski dio natjecanja učenici se pripremaju na posebnim pripremama jer dio gradiva koji se traži na natjecanju nije u redovnom planu i programu naših škola. Pripreme obično započinju početkom nastavne godine i kontinuirano se odvijaju skoro svaki tjedan do finalnog turnira.


XV. gimnazija
Loading...