XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Radionica na FER-u

Poštovani roditelji i dragi učenici,

prva subotnja radionica na FER-u za polaznike radionica RADDAR_matematika i RADDAR_programiranje održat će se 28. listopada 2017. od 10 do 12:30 sati. U sklopu radionica polaznici će prisustvovati prezentaciji o Sustavu za lociranje munja.

Polaznici radionica trebaju doći u 9:45, a zadnje do 10 sati u aulu Fakulteta elektrotehnike i računarstva gdje će ih čekati organizatori radionica.

Kraći opis sustava:

Munja predstavlja vidljivo pražnjenje atmosferskog elektriciteta uzrokovano velikim razlikama električnog potencijala. Poznato je da munje mogu uzrokovati materijalne štete i ugroziti živa bića.

Na FER-u je po prvi puta u Hrvatskoj uspostavljen sustav za lociranje munja.  Udari munja se lociraju po vremenu i prostoru na širem prostoru Republike Hrvatske pomoću 6 senzora priključenih na europsku mrežu senzora LINET. U kraćoj prezentaciji prikazati će se način rada i mogućnosti ovog sustava koji ima višestruke primjene. Trenutno se sustav komercijalno koristi za potrebe Hrvatskog Telekoma i Hrvatskog operatora prijenosnog sustava.

 


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...