XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Najava predavanja „AlphaGo – umjetna inteligencija i go“ 8. svibnja 2017.

Zadovoljstvo nam je najaviti predavanje gospodina Catalina Taranua, jednog od rijetkih Europljana koji je dosegao najviši, profesionalni status u najpoznatijoj i najstarijoj školi goa Nihon ki-in.

Go je misaona igra na ploči izmišljena u Kini prije više od 5000 godina i od tada se igra po nepromijenjenim jednostavnim pravilima. Pravila se mogu naučiti za pet minuta, ali je tek u ožujku 2016. godine računalni program AlphaGo, kojeg je razvila tvrtka Google DeepMind, koristeći nekoliko tisuća umreženih procesora i koncept neuralnih mreža uspijeva pobijediti jednog od najboljih igrača goa na svijetu rezultatom 4:1.

U najavljenom predavanju gospodin Catalin Taranu će slušateljima demonstrirati jednostavna pravila igre go i teškoće koje računala moraju prebroditi kako bi se „približila“ ljudskoj intuiciji i inteligenciji.

Predavanje se održava u sklopu edukacijskog projekta „Go – igra koja nas uči razmišljati“ odobrenog od Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a u kojem naša škola sudjeluje kao partner, te kao dio aktivnosti Prvog hrvatskog tjedna goa, a o čemu više možete čitati u prilogu.

Predavanje će se održati u kino – dvorani a početkom u 14:15 sati i trajanjem 45 minuta.

Prvi hrvatski tjedan goa


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...