XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

IJSO 2016

Hrvatski učenici osvojili su jednu srebrnu i pet brončanih medalja na 13. međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih (IJSO 2016) održanoj na Baliju u Indoneziji, koja se održava od 2. do 11. prosinca.

Učenik Darijan Gudelj (III. gimnazija, Split) osvojio je srebrnu, a učenici Luka Bulić Bračulj (III. gimnazija, Split), Barbara Sumić (III. gimnazija, Split), Luka Kraljević (XV. gimnazija, Zagreb), Ema Moškatelo (XV. gimnazija, Zagreb) i Andrea Križanić (Prva gimnazija, Varaždin) osvojili su brončane medalje. Čestitamo učenicima i svim njihovim mentorima na ovom izvrsnom rezultatu.

Sudjelovanje učenika na ovogodišnjoj olimpijadi omogućilo je hrvatsko Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a potporu je dao i Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu čiji su nastavnici Filip Torić, Branimir Bertoša i Andreja Lucić sudjelovali u pripremama učenika te putovali s njima na Olimpijadu u svojstvu mentora iz fizike, kemije i biologiji.

Prema riječima njihovih voditelja, učenici su pokazali odlično znanje iz fizike, kemije i biologije u konkurenciji 48 zemalja i oko 480 natjecatelja iz cijelog svijeta. Međunarodna prirodoslovna olimpijada mladih međunarodno je natjecanje učenika do 16 godina starosti u znanju iz prirodoslovnih predmeta. Natjecanje se odvijalo tijekom tri dana s danom odmora između.

Učenici su prvi natjecateljski dan rješavali test s trideset zadataka višestrukog izbora, drugi dan teorijske zadatke, a treći dan su imali eksperiment koji su rješavali kao tročlani tim natjecatelja. Tijekom slobodnih dana, učenici su imali prilike upoznati kulturne i prirodne znamenitosti Balija, družiti se s vršnjacima iz cijelog svijeta te sudjelovati u sportskim nadmetanjima.

Članovi hrvatskog nacionalnog tima izabrani su temeljem rezultata postignutih na državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije u prošloj školskoj godini (2015./16.) i dodatnog testiranja koje je tijekom proteklog lipnja provedeno na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Zagreb, 10.12.2016.- Hrvatski učenici osvojili su jednu srebrnu i pet brončanih medalja na 13. međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih održanoj u na Baliju u Indoneziji, koja se održava od 2. do 11. prosinca. O zapaženom uspjehu hrvatskih učenika priopćenjem su u subotu izvijestili mentori tog učeničkog nacionalnog tima. Na slici Branimir Bertoša, Ema Moškatelo, Barbara Sumić, Luka Kraljević, Andrea Križanić, Luka Bulić Bračulj, Darijan Gudelj, Andreja Lucić i Filip Torić. foto HINA/ Denis CERIĆ/ ua

Izvor: HINA


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...