XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Nacionalni dan prava osoba s duševnim smetnjama – 6. lipnja

Nacionalni dan prava osoba s duševnim smetnjama obilježava se 6. lipnja, a ciljevi su promicanje prava osoba sa smetnjama doživljavanja i ponašanja te borba protiv predrasuda i štetnih postupaka prema osobama s takvim smetnjama. Kad je riječ o smetnjama doživljavanja i ponašanja, razlikujemo psihičku smetnju, psihički poremećaj i psihičku bolest. Psihičke smetnje prolazna su stanja nelagode koja se povremeno javljaju kod svih ljudi, ali ne utječu na njihovo funkcioniranje.
S druge strane, psihički poremećaj odnosi se na odstupanje od uobičajenog doživljavanja i ponašanja koje ometa funkcioniranje osobe, ali ne mora dugo trajati i ne mora se očitovati u različitim područjima života. Konačno, osobama koje imaju psihičku bolest dulje je i znatnije narušeno funkcioniranje u svim ili gotovo svim područjima. Većina ljudi može se nositi s psihičkim smetnjama uz podršku bliskih osoba, dok osobe s psihičkim poremećajima i psihičkim bolestima trebaju pomoć stručne osobe.

Nažalost, osobe s duševnim smetnjama tijekom povijesti često su bile zatvarane i proživljavale različite nehumane postupke poput mučenja jer se vjerovalo da probleme uzrokuju zli duhovi koji žive u osobi i da ih se na takve načine može istjerati. Premda se još uvijek mnogo toga o psihičkim bolestima ne zna, situacija je mnogo bolja i smatra se da ih je moguće liječiti, kao i tjelesne bolesti. Međutim, laici još uvijek često misle da su osobne s duševnim smetnjama same odgovorne za stanje u kojem su se našle, a da psiholozima i psihijatrima idu samo slabići. Česta su i pogrešna uvjerenja da su osobe s psihičkim bolestima nasilne i opasne. Također, one mogu biti izbjegavane, zlostavljane i ne dobiti posao za koji imaju uvjete, što daljnje nepovoljno utječe na njihovo zdravlje. Osobe s duševnim smetnjama zbog takvog odnosa društva možda neće potražiti pomoć koja im je potrebna. Procjenjuje se da oko 20 % osoba tijekom života razvije poremećaj mentalnog zdravlja i potrebno im je razumijevanje, podrška i pomoć društva.

Ako vi ili netko vama blizak osjeća smetnje psihičkog zdravlja ili želite saznati više o ovoj temi, možete se javiti udruzi Kako si? na [email protected]. Na stranicama https://www.kakosi.hr/materijali/ možete pronaći:

  • kontakte drugih stručnjaka koji se bave psihološkom pomoći
  • upitnik koji ne dijagnosticira, ali koji će vam dati općeniti opis teškoća (https://dass21.herokuapp.com/)
  • još neke upitnike pomoću kojih možete bolje upoznati i razumjeti sebe
  • mnogo članaka sa savjetima za rad na sebi

Izvori:

http://www.istrazime.com/klinicka-psihologija/sto-je-abnormalno-ponasanje-i-dozivljavanje/

http://www.istrazime.com/zanimljvosti/mracna-proslost-dusevnih-bolnica/

https://nepopularna.org/duh_vremena_psihicka_odstupanja/

Tekst priredio: Valentin Lapaine, prof.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...