XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Međunarodni dan zagrljaja – 21. siječnja

Trebamo 4 zagrljaja dnevno za preživljavanje.

Trebamo 8 zagrljaja dnevno za održavanje.

Trebamo 12 zagrljaja dnevno za rast.

(Virginia Satir)

Međunarodni dan zagrljaja svake obilježava se u mnogim zemljama potkraj siječnja svake godine s ciljem naglašavanja koristi grljenja i poticanja češćeg grljenja osoba koje su nam drage.

Što psihologija kaže o zagrljajima? Oni pozitivno utječu na naše naše emocije, tjelesno i mentalno zdravlje, o čemu detaljnije možete pročitati na našem MIOC Media Corneru (https://www.mioc.hr/mmc/?p=3015). Prema nekim istraživanjima, želimo li postići veći učinak zagrljaja, on bi trebao trajati dulje, čak oko 20 sekundi. O potrebi za dodirom i njegovom utjecaju na razvoj pojedinca te je li i kako moguće zagrliti samoga sebe možete saznati u članku na stranici Psihološki prostor: https://psiholoski-prostor.org/zagrljaj-u-doba-korone/. U istom članku možete saznati i o ulozi dodira u komunikaciji, a zanimljivo je i da istraživanja pokazuju da zagrljaji čak mogu smanjiti napetosti u međusobnim sukobima. Ipak, valja imati na umu da je zagrljaj ulazak u osobni prostor druge osobe, pa je uputno pitati slaže li se osoba s time prije nego što je zagrlimo.

Naslovna fotografija: Helena Lopes na Unsplash (https://unsplash.com/photos/four-person-hands-wrap-around-shoulders-while-looking-at-sunset-PGnqT0rXWLs)

Izvori:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-path-passionate-happiness/202203/the-shocking-truth-about-hugs

https://www.verywellmind.com/when-you-feel-you-need-a-hug-5216785

Tekst priredio: Valentin Lapaine, prof.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...