XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Dan PMF-a u MIOC-u 2023

Tradicionalni “Dan PMF-a u MIOC-u” ove je godine održan 1. prosinca 2023. s ciljem promidžbe PMF studija i boljeg upoznavanja naših učenica i učenika s mogućnostima koje im studiranje na PMF može pružiti. Dan PMF-a u MIOC-u se sastojao od tri segmenta: znanstvenog predavanja, okruglog stola i info punktova sedam odsjeka PMF-a. 

Na okruglom stolu su znanstvenici i nastavnici svih odsjeka PMF-a odgovarali na zanimljiva pitanja velikog broja okupljenih učenika uz moderiranje prof. dr. sc. Mladena Vukovića.

Održan je i zanimljivi prirodoslovni online kviz koji je vodio bivši docent na PMF-u, a danas profesor u XV. gimnaziji, Luka Valožić. Za najuspješnije PMF je pripremio i posebne poklone.

U sklopu ovogodišnjeg programa učenici su imali priliku čuti predavanje prof. dr. sc. Vanje Wagner pod naslovom „Matematički modeli u prirodnim znanostima“. Koja je matematička poveznica keramičkih pločica i Nobelove nagrade za kemiju? Kako razumjeti učinkovitost novih lijekova? Prije koliko godina je živio naš najmlađi zajednički predak? Ove primjere iz kemije, medicine i biologije prof. Wagner je promotrila matematičkim očima te prenijela kako razumjeti proces matematičke analize problema uz pomoći tri matematička modela kojima je cilj omogućiti bolje razumijevanje i predviđanje svakodnevnih pojava. 

U holu škole učenici su se mogli dodatno informirati i porazgovarati u manje formalnoj atmosferi na štandovima pojedinih odsjeka na kojima su dežurale mlađe kolegice i kolege od kojih su neki donedavno bili učenici škole.

Istaknimo da su u zadnje četiri godine, od svih naših maturanata koji su svoje školovanje nastavili na Sveučilištima u Hrvatskoj, njih 20 posto je PMF odabralo kao svoj izbor.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...