XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Posjet tvrtki Rimac automobili u sklopu inicijative Inženjerka godine

Zahvaljujući tvrtki Rimac automobili i Inženjerki godine gđi Snježani Miliši te AHK (njemačko-hrvatskoj industrijskoj i trgovinskoj komori) finalistice izbora Inženjerka godine te članice žirija iz srednjih škola imale su priliku posjetiti tvrtku Rimac automobili, upoznati gđu Snježanu Milišu i njeno radno okruženje.

U vođenom obilasku čule smo sve o povijesti tvrtke Rimac automobili te smo se upoznale s razvojem njihovih proizvoda – vrhunskih baterija i nenadmašnih automobila. Obišle smo inženjerske urede, proizvodne pogone, imale priliku vidjeti showroom i najnovije Nevere – u raznim fazama nastajanja na proizvodnim linijama te automobil Pininfarina Battista. Vidjele smo i mnogo čule o projektiranju, proizvodnim procesima, o karbonskoj karoseriji, dijelovima automobila, o unutrašnjoj opremi automobila, proučile kako se sastavljaju određene komponente vozila i kolika se važnost pridaje kontroli proizvoda i besprijekornoj kvaliteti.

Nakon obilaska, učenice su imale priliku postavljati pitanja pobjednici i finalisticama izbora Inženjerka godine te dobiti direktan uvid u rad inženjerki iz različitih sektora.  

Izbor Inženjerka godine javnosti želi predstaviti inženjerke koje vlastitim primjerom, karijernim putem i osobnošću mogu nadahnuti mlađe generacije djevojaka za STEM studij i zanimanja u STEM-u. Žiri je među deset izvrsnih finalistica ovogodišnjeg izbora Snježanu Milišu odabrao za Inženjerku godine. Ponosni smo da je Snježana Miliša bila učenica MIOC-a, diplomirana je inženjerka elektrotehnike, danas Nevera Program Manager u tvrtki Rimac automobili. U razgovoru sa Snježanom ističe se njena smirenost i srdačnost, ljubav i predanost prema poslu, hrabrost u karijernim odlukama.

Četiri žirija svojim su glasovima odlučila koja je inženjerka najveći potencijal za uzor mladima za STEM studij i karijeru. Žirije čine predstavnici medija, predstavnici nastavnika i učenika šest srednjih škola, same finalistice i organizatori izbora.

Članice žirija iz XV. gimnazije bile su učenice Lara Semeš, Dora Lendvaj, Lucija Goršić, Dora Dijanić i Lucija Šegon te prof. Marina Ninković.

Izbor „Inženjerka godine“ organizira Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora (AHK) i partner Mediade uz inicijatora Siemens Hrvatska d.d.

Pogledajte i na Linkedin Inženjerka godine.

Lucija Goršić, 4. f i Marina Ninković, prof.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...