XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

53. Međunarodna fizička olimpijada (IPhO 2023)

Hrvatski srednjoškolci osvojili su jednu srebrnu i tri brončane medalje te jednu pohvalu na 53. međunarodnoj fizičkoj olimpijadi (IPhO 2023) koja se održavala od 9. do 17. srpnja u Japanu. To je najveće i najprestižnije međunarodno natjecanje učenika srednjih škola u znanju fizike.

Hrvatsku su na natjecanju predstavljali:

Val Karan, 2. razred, XV. gimnazija, Zagreb
Viktor Vuković, 4. razred, XV. gimnazija, Zagreb
Borna Perković, 4. razred, III. gimnazija, Split
Ivan Hegedić, 3. razreda, V. gimnazija, Zagreb
Lorena Komočar, 4. razred, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Zagreb.

Srebrnu medalju osvojio je Val Karan, a brončane medalje osvojili su Borna Perković, Viktor Vuković, Ivan Hegedić, a pohvalu za zapažene rezultate dobila je Lorena Komočar. Čestitamo natjecateljima i njihovim mentorima na ovom izvrsnom rezultatu.

Međunarodna fizička olimpijada | foto: PMF Zagreb

Na ovogodišnjoj olimpijadi sudjelovalo je 394 učenika iz 82 države širom svijeta. Učenici su jedan dan rješavali dva eksperimentalna zadatka, a sljedeća dva dana – tri teorijska zadatka. Oba puta ispit je trajao po pet sati, a teme su bile raspoređene po različitim područjima fizike. Primjerice, proračunavalo se međudjelovanje vode s česticama i predmetima u okolini, stabilnost atomskih jezgara i neutronskih zvijezda te pojava gravitacijskih valova, optička svojstva plavih LED dioda i mjerenje mase na neuobičajen način, što će mnogi prepoznati kao nedavna značajna otkrića u fizici, ali ovi su zadaci sastavljeni tako da su prilagođeni znanju učenika koji i sami postupno dođu do rješenja te shvate pozadinu iza tih velikih otkrića nagrađenih i Nobelovim nagradama. Hrvatsku peteročlanu ekipu vodili su Damir Pajić i Krešo Zadro, profesori s Prirodoslovno matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Izbor hrvatske ekipe i njihovo sudjelovanje na olimpijadi organizira Prirodoslovno-matematički fakultet. Sudjelovanje hrvatskih učenika na olimpijadi financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a organizator sudjelovanja je Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...