XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

3. Srednjoeuropska informatička olimpijada za djevojke (EGOI 2023)

Sjajne rezultate ostvarile su mlade hrvatske informatičarke na Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke (European Girls’ Olympiad in Informatics) koja se od 15. do 21. srpnja 2023. godine održala u Lundu, (Švedska). U konkurenciji 189 natjecateljica iz 52 zemlje naše su djevojke osvojile JEDNU ZLATNU, JEDNU SREBRNU i DVIJE BRONČANE MEDALJE.

Tri članice tima, Lara, Maša i Lana, učenice su naše škole, a osvojile su redom zlatnu, srebrnu i brončanu medalju! Pored naših učenica, članica tima bila je i Iva Tadić iz Gimnazije Lucijana Vranjanina koja je osvojila brončanu medalju. Čestitamo svim djevojkama i svim njihovim mentorima na ovom izvrsnom rezultatu.

MedaljaIme i prezimeRazred/Škola
ZLATOLARA SEMEŠ3. razred, XV. gimnazija Zagreb
SREBROMAŠA DOBRIĆ1. razred, XV. gimnazija Zagreb
BRONCAIVA TADIĆ4. razred, Gimnazija Lucijana Vranjanina Zagreb
BRONCALANA ŠKARICA1. razred, XV. gimnazija Zagreb
Lara, Maša, Lana i Iva

Stručna voditeljica reprezentacije bila je Martina Licul, a odgovorni voditelj i organizator ovog nastupa Krešimir Malnar.  Na ovom natjecanju nastupile su četiri učenice koje su svoje mjesto u reprezentaciji izborile sudjelovanjem na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke (Zagreb, 10. lipnja).

EGOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 8 problemskih zadataka tijekom 2 dana natjecanja, u programskom jeziku Python ili C++ pod operativnim sustavom Linux. Učenice se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiriju učenica (do 20 godina starosti) i dva voditelja. Inicijativa za pokretanje ovog natjecanja kojim bi se u djevojaka potaknuo interes za računarstvo, nastala je na europskoj razini prije tri godine. Poticaj je bila činjenica da se značajno manji broj žena u odnosu na broj muškaraca u svijetu, (tako i kod nas), odlučuje na studiranje ili rad u sektoru računarstva – što se očituje i u broju ženskih i muških natjecatelja i na informatičkim natjecanjima. Nastup naših mladih programerki na ovom natjecanju i stručne pripreme koje su prethodile nastupu organizirao je Hrvatski savez informatičara.
Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Izvor: HSIN


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...