XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

ŠIZ u XV. gimnaziji

U nastavnoj godini 2022./2023. naša je škola uvela fakultativni predmet Škola i zajednica, predmet u kojemu učenici imaju aktivnu ulogu, a nastavnik moderirajuću. U ovoj školskoj godini bavimo se temom: Upotreba duhanskih proizvoda kod srednjoškolaca. Nakon što smo temeljito istražili literaturu, proveli smo tri različite vrste istraživanja: anketu za učenike 2. i 3. razreda gimnazije, intervju s ravnateljima Nikolom Dmitrovićem i Damirom Jelenskim te eksperiment. Rezultati do kojih su došli pokazali su da od ukupno 364 ispitana učenika, 118 učenika konzumira duhanske proizvode, da 128 učenika nikada nije probalo duhanski proizvod, da je većina učenika probala duhanski proizvod iz znatiželje i zabave, da je 42% učenika probalo duhanski proizvod prije navršene 14. godine te da pušači najrjeđe puše kod kuće, a najčešće tijekom druženja i izlazaka.

Jedan od rezultata bio je i da 64% učenika kupuje duhanski proizvod samostalno i konzumira svakodnevno. To je bila polaznica za eksperimentalni dio u kojemu su maloljetni učenici pod nadzorom nastavnice obišli 10 prodajnih objekata (trgovine mješovite robe i kioske) u kojima su pokušali kupiti duhanski proizvod. U svih 10 objekata eksperiment je uspio.

Posjetili smo potom HZJZ gdje nam je dr. sc. Dijana Mayer održala predavanje o temi upotrebe duhana u maloljetnika i predstavila rezultate istraživanja na kojem su radili. Bili smo u posjetu i Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan u kojoj smo sudjelovali na okruglom stolu s dr. Irenom Rojnić Palavra.

Cilj predavanja pozitivno je djelovanje u zajednici pa smo osmislili i održali 10 preventivnih vršnjačkih radionica za učenike prvih razreda te smo u XV. gimnaziji 31. 5. 2023. obilježili Svjetski dan nepušenja.

Dana 14. 6. 2023. u Gradskoj smo skupštini predstavili čime smo se bavili tijekom godine. Učenici XV. gimnazije iznijeli su nadležnima da se zalažu za realistične i primjenjive regulacije vezane uz konzumaciju duhanskih proizvoda u školama, strože praćenje prodaje duhanskih proizvoda maloljetnicima i obavezne preventivne radionice vezane za konzumaciju duhanskih proizvoda u višim razredima osnovne škole.

Na kraju smo proslavili našu prvu uspješnu godinu odlaskom u escape room gdje smo se još bolje upoznali i zabavili.

Velika hvala na sudjelovanju u istraživanju: učenicima Gornjogradske gimnazije, Gimnazije Tituša Brezovačkog, X. gimnazije i XV. gimnazije; dr.sc. Dijani Mayer i dr. Ireni Rojnić Palavra na gostoprimstvu i predavanjima te ravnateljima Damiru Jelenskom i Nikoli Dmitroviću na sudjelovanju u intervjuu.

ŠIZ grupa XV. gimnazije


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...