XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

„Arhitekstura grada“ – završni osvrt na projekt

Poznata izreka govori kako historija (kao disciplina koja se bavi poviješću) počinje tamo gdje se prošlost više ne pamti i to se odnosi (uglavnom) na davnu povijest. No postoje i davno odigrani događaji koje historija ne dotiče… kultura sjećanja još ih ne želi pustiti! Kultura sjećanja je ništa drugo doli način kako pamtimo prošlu stvarnost, kako si to zajednice prezentiraju. Jedan od medija komunikacije vlasti i naroda su upravo toponimi, kojima se predstavlja povijest i oblikuje način sjećanja. Zbroj tih lokacija, odnosno gradske arhitekture, te teksta kojim je ona obilježena, čini arhiteksturu grada. 

U razdoblju od studenog 2022. do ožujka 2023. učenici XV. gimnazije Zagreb i Prve gimnazije Varaždin sudjelovali su na zajedničkom projektu pod nazivom „Arhitekstura grada“. U sklopu istraživanja provedenih u Zagrebu i Varaždinu, učenici su izradili i prikaz toponima koji su bili predmetom istraživanja (u prilogu). Više detalja možete pronaći i u članku Katarine Bukovec (Prva gimnazija Varaždin) objavljenom za News for YOUth (https://newsforyouth.org/2023/04/27/city-architexture-and-culture-of-remembrance/). 

Još jedanput zahvaljujem na izvrsnoj suradnji i gostoprimstvu kolegi iz Prve gimnazije Varaždin, Marku Žganecu te njegovim učenicima, kao i Miočanima koji su sudjelovali u projektu (Fran Župan, Licija Lisičar, Lana Božić, Karlo Vuk, Damjan Crnković, Nika Tretinjak, Pia Benčić-Obadić, Fran Mirko). 

Danijel Mrvelj 


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...