XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Dan i noć na PMF-u 2023.

Dragi učenici i učenice, pozivamo Vas na manifestaciju Dan i noć na PMF-u koja će se održati 5. svibnja 2023.

Program je podijeljen na:

  • dnevni (brojna predavanja, radionice, a moći ćeš posjetiti i laboratorije),
  • noćni (vani, na pozornici i u dobrom društvu, kviz, predavanja i koncert grupe Vatra, puno svjetla i zvuka, znanosti i  zabave, igre i razonode) i
  • online program (nije simultan, ali je kratak i dinamičan).

Detaljnije informacije pročitajte klikom na poveznicu Dan i noć na PMF-u.

Dan i noć na PMF-u jedan je od najvećih događaja popularizacije znanosti u Hrvatskoj, a prema broju sudionika i najveća manifestacija koju organizira jedan Fakultet na području Republike Hrvatske. Nastao je 2016. povezivanjem cjelina koje su se samostalno i tradicionalno održavale na svih sedam odsjeka PMF-a: Noć biologije, Fizika danas, Geofizika uživo, Otvoreni dan geografije, Otvoreni dan geologije, Otvoreni dan kemije i Otvoreni dan matematike.

Glavni cilj manifestacije Dan i noć na PMF-u je promicanje prirodoslovlja, matematike i računarstva (tzv. STEM područja) najširoj javnosti, posebice djeci predškolskog uzrasta te učenicima osnovnih i srednjih škola. Želja organizatora je potaknuti što veći broj učenika za odabir studija i karijere u ovim područjima djelatnosti. 

Temeljna ideja je predstaviti znanost na drukčiji, pristupačniji i zanimljiviji način. Predavanja uz pokuse, brojne radionice namijenjene učenicima, posjeti laboratorijima, samo su dio aktivnosti kojima žele potaknuti zanimanje za prirodne znanosti. Također, posjetitelji mogu pronaći i brojne informacije, zaigrati poneku igricu i jednostavno uživati u čarima znanosti. Povećanje udjela učenika i studenata u obrazovanju u tzv. STEM-području jedan je od ciljeva promjene ukupnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Društvo u kojemu su prirodne znanosti važne, moderno je prosperitetno, dinamično i otvoreno.


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...