XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Miočanke u King ICT-ju

U povodu obilježavanja dana Girls in ICT, svjetske inicijative koja pruža podršku mladim djevojkama u školovanju i ostvarivanju karijera, nekolicina naših Miočanki odazvala se pozivu i u pratnji nastavnice informatike Ilve Vugdelije, provela cijeli dan u uredima King ICT-ja u Zagrebu. King ICT kao aktivni partner ove inicijative želi pružiti aktivnu podršku i poticaj mladim djevojkama u odluci prema ICT obrazovanju i karijeri.

Tijekom jednodnevnog druženja našim učenicama demonstrirano je što se sve radi u industriji, koje sve uloge postoje u zaposlenju te kako se u njima snalazi. Cilj susreta je uključiti i nadahnuti djevojke vlastitim iskustvima te pokazati da i žene mogu biti uspješne u ovim područjima.

S obzirom na to da se poslovi u ICT-u najčešće direktno povezuju s informatikom i programiranjem, djevojkama su prikazana zanimanja koja nisu direktno povezana sanavedenim poljima. ICT-jeve poslovne analitičarke, testerice i voditeljice projekata na vrlo su jednostavan i zanimljiv način prikazale kako svijet ICT-ja nudi širok spektar zanimanja i omogućuje sudjelovanje u raznovrsnim područjima cjelokupnog poslovanja.

Program je započeo predavanjima zaposlenica s različitim ulogama, kako bi učenicama dočarale izgled njihova radnog dana. Bilo je 6 predavačica, a njihove uloge su: Business Analyst, Business Intelligence Consultant, Project Manager, Software Developer, GIS Engineer i Team Lead. Nakon predavanja uslijedio je ručak pa su učenice pune energije započele praktični dio. Praktični dio sastojao se od radionice podijeljene u više timova,a svaki je tim dobio različitu temu zadatka. Zadatak se svodio na organizaciju podataka u kategorije, sve u svrhu izrade mobilne aplikacije. Učenice su iznosile svoje kreativne ideje te zajedno dolazile do najboljih rezultata. Svaki je tim imao svoju mentoricu koja je bila vodilja i usmjeravala ih na pravi put. Također, učila ih je o metodama i elementima koje one svakodnevno koriste u svom poslu. Nakon organizacije podataka, izrađen je prototip aplikacije i svaki tim je izlagao svoj mini projekt.

Učenice su bile vrlo aktivne tijekom cijelog dana pa možemo reći da je posjet Kingovu uredu bio uspješan.

Objavu sastavila: Ilva Vugdelija


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...