XV. gimnazija, Jordanovac 8. Zagreb

Umjetna inteligencija i kreativnost

U okviru Noći knjige u petak je, nastavno na otvaranje izložbe A.G.Matoš očima umjetne inteligencije u našoj knjižnici održan okrugli stol o temi Umjetna inteligencija i kreativnost.

Cilj okruglog stola je bio otvoriti pitanja vezana za kreativnost, originalnost, likovnost, etičnost i autorska prava izloženih slika generiranih umjetnom inteligencijom.

Uz zainteresirane učenike sudjelovali su profesori: Marina Irina Barešić, Divna Lončar, Sanja Černko Delerue, Ivan Kovač i Anica Tkalčević. Sudionici su iz različitih perspektiva i iz okvira različitih znanstvenih disciplina iznijeli svoja mišljenja o korištenju umjetne inteligencije općenito i komentirali izložene slike.

„Likovni radovi stvoreni pomoću umjetne inteligencije na temu Matoševe poezije izražavaju nepovezanost sa suštinom. Primjećuje se oslanjanje na pojedine pojmove, koji manje ili više izmiču kontekstu, prisutna je fragmentarnost i nabrajanje umjesto strukturiranja i cjelovitosti. U prijenosu sadržaja, naročito emocija, prisutna je osakaćenost stihova nemogućnošću detektiranja i izražavanja suptilnih poruka koje pjesnik prenosi na čitatelja.  Matoševi stihovi bogatim pjesničkim slikama u čitatelju oblikuju atmosferu čiji tonalitet ove ilustracije promašuju. Promatrajući čisto estetsku komponentu, uočavamo nedosljednost u komponiranju, oblikovanju i primjeni boje. Rezultat je kič i površna ilustrativnost koja za sobom ostavlja prazninu.”„“ – jedan je od zaključaka ovog okruglog stola.

Fotografije: Lea Ivančević i Anica Tkalčević


Comments are closed.

XV. gimnazija
Loading...